“S’ha d’abordar la successió amb cura i no des de la improvisació o impulsos emocionals”
La successió és un moment sensible en qualsevol organització ja que té com a objectiu garantir la continuïtat i el desenvolupament del llegat mantenint l’equilibri entre família, propietat i empresa. Amb aquesta premissa, l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) va organitzar una conferència sota el títol “Les empreses familiars davant el repte de la successió”, amb la col·laboració de la Universitat Abat Oliba CEU, i que va comptar amb la participació de Rosa Tous, Vicepresidenta corporativa de TOUS.
“La successió és un moment sensible, s’ha d’abordar amb cura i no des de la improvisació o els impulsos emocionals. Cal preparar-la bé, perquè és un procés on han de confluir estratègia, organització i governança“, va explicar Amadeu Jori, president de l’ASCEF. “Els protagonistes no són només qui deixa el càrrec i qui el succeeix, sinó la resta dels membres de la família accionista“, va afegir.
La doctora Camen Ruiz-Viñal i el doctor Fernando Álvarez-Gómez, respectivament directora i subdirector de la Càtedra de l’Empresa Familiar i Creació d’Empreses de la Universitat Abat Oliva CEU, van presentar l’informe “Les empreses familiars espanyoles davant el repte de la successió“, realitzat conjuntament amb altres investigadors que formen part del consorci internacional STEP Project (Successful Transgenerational Entrepreneurship Practices), on es destacava, entre altres xifres, que més d’un 70% dels líders actuals de les empreses familiars admeten no tenir un pla de successió.
Segons dades de l’estudi, la gran majoria dels CEOs pertanyen a la generació ‘baby boomer’ (nascuts entre 1946 i 1964), el 24% són dones i el 45% pertanyen a la segona generació en l’empresa. El doctor Álvarez-Gómez va subratllar que “amb el pla de successió s’eviten situacions de conflicte en un futur“. No obstant, va assenyalar que en la gran majoria d’empreses hi ha una “reduïda proactivitat“, ja que “s’espera a que l’actual líder assoleixi edats properes a la jubilació“.
Per la seva part, la doctora Ruiz-Viñal va considera que la pandèmia de la Covid-19 “ha comportat una acceleració en els processos de successió en les empreses familiars“. A més, va afegir que cada vegada els membres de la família de la generació millenial “són més tinguts en compte, atès que la pandèmia ha accelerat també la digitalització de les empreses“.
La vicepresidenta corporativa de TOUS, Rosa Tous, va participar amb la ponència “Els grans reptes de l’empresa familiar”, moderada pel Dr. Juan Corona, Conseller Acadèmic de l’Institut de l’Empresa Familiar. Tous, que va explicar que membres de la quarta generació de la família han començat a entrar a l’empresa, va subratllar que “en l’empresa familiar volem construir per perdurar“.
Tous va assenyalar que, una vegada es va planificar la successió de la segona a la tercera generació l’any 2008, “vam establir un consell de família, amb la finalitat de treballar en temes sobre comportament, que implica ser membre d’una empresa familiar i ser conscient que portem tres barrets: el familiar, el d’accionista i el de directius de l’empresa“. “És important saber relacionar-se en l’empresa d’una manera diferent que en reunions familiars, sent conscient que comporta un procés d’aprenentatge“, va afegir Rosa Tous.