Més d’un 70% dels líders actuals de les empreses familiars admeten no tenir un pla de successió
- L’estudi, realitzat pel consorci internacional STEP Project, compta amb la col·laboració de més de 40 universitats de diferents parts del món, han participat més de 1.800 empreses familiars de 33 països, pertanyents a 5 regions geogràfiques
- L’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) impulsa 5 Càtedres sobre l’Empresa Familiar a Catalunya
Més d’un 70% dels líders actuals de les empreses familiars admeten no tenir un pla de successió. Del 30% dels líders que compten amb un pla de successió formal, opinen que aquesta incrementa la possibilitat que el directiu actual reflexioni sobre els seus plans de futur. Les empreses familiars espanyoles se situen en la mitjana internacional respecte a l’existència de plans de successió (28% a Espanya, igual que a Europa i Llatinoamèrica, enfront del 30% global).
Així mateix, l’estudi mostra que les empreses familiars espanyoles afronten aquests processos amb una forta orientació cap a l’estructuració del govern familiar. Això pot ajudar a orientar i consensuar els processos de successió i a fomentar la participació de la família i la seva implicació en les futures etapes del projecte empresarial. No obstant això, es troben pitjor dotades d’estructures i mecanismes de govern corporatiu (consells d’administració, existència de consellers externs, etc.), que resulten també claus per a canalitzar la transició en la direcció.
Aquestes són algunes de les conclusions derivades de l’estudi desenvolupat sobre la manera en què afronten la successió les empreses familiars, amb especial atenció a les diferents perspectives generacionals, per investigadors de la Càtedra d’Empresa Familiar de la Universitat de València, la Càtedra d’Empresa Familiar i Creació d’Empreses de la Universitat Abat Oliba CEU i de la Universitat d’Extremadura, que formen part del consorci internacional STEP Project (Successful Transgenerational Entrepreneurship Practices). Aquests grups de recerca col·laboren estretament amb les associacions d’empreses familiars de les seves àrees de referència: AVE (Associació Valenciana d’Empresaris), ASCEF (Associació Catalana d’Empresa Familiar) i AEEF (Associació Extremenya d’Empresa Familiar).
L’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) impulsa 5 Càtedres sobre Empresa familiar a Catalunya en les Universitats de Barcelona, Girona, Lleida, Abat Oliba CEU i la Universitat Internacional de Catalunya que formen part d’una xarxa de Càtedres d’Empresa Familiar en tot el país.
Les empreses familiars espanyoles participants a aquest estudi pertanyen majoritàriament al sector de serveis (69%), el 15% d’aquestes realitza la seva activitat en el sector primari i un 16% en el sector secundari, i tenen una grandària lleugerament superior a les mitjanes nacionals. Així mateix, els líders de les empreses familiars participants es caracteritzen per tenir una edat mitjana de 45 anys i pertanyen majoritàriament a famílies empresàries de 2a generació o posteriors.
Els resultats de l’estudi indiquen que un 28% de les empreses familiars espanyoles tenen previst un pla de successió. Vist des d’un altre angle, més d’un 70% dels líders actuals de les empreses familiars admet no tenir un pla de successió. Aquestes xifres són molt similars per als líders europeus, els llatinoamericans i, en el seu conjunt, per als de tota la mostra global d’aquest estudi (figura 13).
Disposar d’un pla de successió implementat suggereix que els líders de les empreses familiars han pres consciència de la importància de preparar anticipadament el procés de successió, i que aquest procés es pot desenvolupar mitjançant criteris raonats i de manera professional.
L’informe complet pot descarregar-se a l’apartat de Coneixement del web de l’ASCEF.