“En el moment d’internacionalitzar la companyia s’ha de tenir paciència i saber que és un projecte a llarg termini”

Jaume Alsina, CEO Encofrats Alsina

Internacionalitzar l’empresa és una decisió important a tota companyia. Es tracta d’un procés important en el que entren diferents variables que s’han de valorar i tenir present. “El primer que s’ha de fer és donar credibilitat al projecte i per això s’ha de verbalitzar, fer-lo visible per a tots“, afirma Jaume Alsina, conseller delegat d’Encofrats Alsina, qui va oferir una ponència la setmana passada dins el marc de col·laboració entre l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) i el Consell Empresarial d’Osona (CEDO).

La conferència estava dirigida als joves de les famílies empresàries de totes dues entitats, el Fòrum de l’ASCEF i el Club Fem Empresa del CEDO, amb la finalitat que Jaume Alsina expliqués el procés d’internacionalització i per ser una empresa GLO-CAL, és a dir, una companyia global que pensa en local. Encofrats Alsina, actualment amb 33 centres d’operacions, treballa a 17 països amb més de 5.000 projectes completats i un volum de negoci per operacions internacionals del 68%. “La internacionalitzar és un canvi cultural de tota la companyia i no només d’un departament“.

En el moment d’internacionalitzar la companyia s’ha de tenir paciència i saber que és un projecte a llarg termini. No es pot anar amb presses i anar a l’aventura, però tampoc amb necessitat perquè serà llençar diners. S’ha d’anar poc a poc ja que no es pot replicar el mateix model que tenim aquí“, va expressar Alsina, qui també va subratllar la importància de “crear sinèrgies amb empreses familiars que ja han fet el procés“. El conseller delegat de l’empresa associada a l’ASCEF, va assegurar que “la filosofia de l’empresa familiar és un punt a favor en aquesta estratègia, ja que com a tal sabem esperar i trobar el punt de maduresa dels projectes“.

Alsina considera que “cada territori demana coses diferents“. “No es pot uniformitzar el com establir-se a cada país; l’operativa ha d’anar lligada a la cultura de cada país però la clau es no voler imposar la nostra cultura i manera de treballar“, va afegir.

Jaume Alsina va recordar que “internacionalitzar també és saber dir prou a un projecte creat“. “Quan un país no dona els resultats esperats cal saber tancar-lo i això s’ha de fer a través d’uns paràmetres establerts i objectius. Per això també és important dibuixar escenaris, ja que ajuden a prendre decisions i actuar en cas de necessitat“.