L’empresa familiar demana al Govern que centri la seva agenda en superar la crisi: “Els esforços no es poden diluir en batalles estèrils”

XXIIIè Congres Nacional Empresa Familiar
  • Espanya lidera el rànquing dels països amb més atur d’Europa, tant en períodes de bonança com en temps de crisi; hauríem de preguntar-nos per què i tractar de resoldre-ho“, reclama el president de l’IEF
  • Marc Puig recorda a “tots els nostres esforços han d’estar dirigits a fer possible que el màxim nombre d’empreses, i en particular les empreses familiars a les quals representem, i que signifiquen un percentatge molt elevat de l’ocupació d’aquest país, puguin superar aquesta difícil situació

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha clausurat avui el XXIIIè Congrés Nacional de l’Empresa Familiar, organitzat per l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF), i en el qual des del dilluns han participat, de manera telemàtica, gairebé 1.000 empresaris familiars de tota Espanya.

En la seva intervenció davant la vicepresidenta Calviño, el president de l’IEF, Marc Puig, ha recordat que “en aquests moments, l’enemic contra el qual hem de lluitar és el coronavirus i la crisi que comporta. Quan una societat s’enfronta a un repte d’aquesta magnitud cal exigir als seus governants que remin en la mateixa direcció i que conjuminin les seves forces per a combatre a aquest enemic. Els esforços no es poden diluir en batalles estèrils“.

A més del drama humà per la pèrdua de vides, una de les conseqüències més greus d’aquesta pandèmia serà, segons Puig, “la crisi econòmica que ja està provocant, crisi que no té precedents. Encara que alguns sectors estiguin fora de perill, molts altres quedaran en situació crítica. Potser no poden salvar-se totes les empreses que existien abans de la crisi, però moltes d’elles podrien sobreviure i moltes altres podrien mitigar l’impacte amb una bateria de mesures adequades. I comptem, a més, amb el suport, sense precedents, dels fons europeus“.

Preocupació per l’ocupació
Per al president de l’Institut, “tots els nostres esforços han d’estar dirigits a fer possible que el màxim nombre d’empreses, i en particular les empreses familiars a les quals representem, i que signifiquen un percentatge molt elevat de l’ocupació d’aquest país, puguin superar aquesta difícil situació“.

Marc Puig s’ha preguntat si s’haurien de “crear les condicions que col·loquessin a Espanya com el país on més es facilités el desenvolupament de les empreses i més es protegís al teixit industrial“, tenint en compte que “som el país que més sofrirà la crisi i més atur té i més atur generarà”.

D’aquesta manera, “l’agenda del Govern hauria de focalitzar-se en aquest esforç i deixar altres prioritats per a altres moments. Aparquem algunes iniciatives legislatives que només posen més traves a l’empresa i prioritzem la protecció del teixit empresarial, almenys mentre els nostres nivells de desocupació superin uns certs llindars preestablerts. En cas contrari continuarem liderant els rànquings de país més afectat i amb més atur a Europa, irreversiblement. I l’atur, entre altres coses, recordem, és el principal generador de desigualtat“, ha remarcat el president de l’IEF.

Oportunitat per a la modernització i el desenvolupament
Malgrat el dramàtic de la situació, Puig ha recordat que “tenim enfront de nosaltres una oportunitat de modernització, de propiciar el següent salt a noves cotes de desenvolupament tecnològic, ecològic i de productivitat. Aquesta aposta és, alhora, una de les claus de la sortida a la crisi de la pandèmia. La distribució del Fons de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea no resoldrà tots els nostres problemes, però és un punt de suport que no hem de desaprofitar. Els empresaris familiars tenim molt a aportar, moltíssim, per garantir un ús eficaç d’aquestes ajudes que permeti que les empreses espanyoles guanyin competitivitat i creuen nous i millors ocupacions i puguem sortir d’aquesta crisi“.

En aquest sentit, el president de l’Institut ha posat de manifest, una vegada més, “el ple compromís i la total disponibilitat de l’IEF per col·laborar amb el Govern en la identificació de projectes que encaixin en les línies definides en el Pla España Puede, garantint que la nostra col·laboració, institucional i desinteressada, es traduirà en realitats tangibles, en empreses més eficients i competitives, en ocupacions de major valor afegit, en més benestar per als espanyols“.

Puig també ha volgut deixar clar que malgrat tot el que està ocorrent, en el transcurs del Congrés que avui acaba “no hem sentit aquí la veu del descoratjament o la temptació del desistiment. El que hem palpat aquí, la qual cosa tinc l’ocasió de comprovar diàriament en les meves converses amb molts de vosaltres, és el vostre innegociable compromís amb el futur, la irrenunciable voluntat de seguir endavant que mostreu tots. I com hem demostrat al llarg de la vida de les nostres empreses les crisis són oportunitats perquè amb el nostre lideratge puguem reinventar-nos i afrontar el futur amb renovades energies“.

L’empresa familiar, a l’altura del repte
Tenim molt del que sentir-nos orgullosos i satisfets, però encara tenim més a aconseguir i aconseguir. Perquè aquesta ambició de fer les coses millor cada dia és la força que ens fa ser empresaris. Per això, pel nostre compromís permanent amb les nostres empreses i amb la societat és pel que les empreses familiars som empreses amb futur. D’aquí a uns anys, quan aquest virus només sigui un mal somni, m’agradaria pensar que l’empresa familiar ha estat de nou a l’altura del repte, ha superat el tràngol i ha sabut aprofitar-lo i reinventar-se. Per això serem La Força de la Recuperació“, ha conclòs Puig.