Marc Puig: “Les empreses familiars som imprescindibles per portar endavant el procés de rellançament, recuperació i transformació”

Marc Puig, president de l'IEF
  • Sota el lema ‘La força de la recuperació‘, gairebé 1.000 empresaris de tota Espanya participen en la gran reunió anual de les empreses familiars que, per primera vegada i a causa de la pandèmia, se celebra de manera telemàtica
  • Davant l’actual situació, el president de l’IEF recorda que moltes empreses familiars centenàries han hagut de superar al llarg de la seva història nombroses dificultats. “Nosaltres també ho aconseguirem

Les empreses familiars som imprescindibles per portar endavant el procés de rellançament, recuperació i transformació que ha d’abordar el nostre país. Pels nostres valors i especialment per la nostra capacitat de lideratge“. Així ho ha assegurat avui Marc Puig, president executiu de Puig i president així mateix de l’Institut de l’Empresa Familiar, en l’obertura del XXIII Congrés Nacional de l’Empresa Familiar, que a causa de la pandèmia s’està celebrant per primera vegada de manera telemàtica, la qual cosa no ha impedit que la participació sigui històrica, amb gairebé 1.000 empresaris familiars, socis de l’IEF i de les Associacions Territorials d’Empresa Familiar, presents a través de la plataforma digital creada a aquest efecte.

El Congrés ha estat inaugurat avui per Sa Majestat el Rei Felip VI, qui en la seva intervenció ha assenyalat que la crisi generada pel Covid19 “és un autèntic repte per a Espanya. I és en aquests moments difícils quan les famílies, les empreses, les institucions, hem de demostrar la nostra capacitat de resistència, i la nostra voluntat per a unir forces i trobar solucions que serveixin a curt, mitjà i llarg termini“.

Per part seva, el president de l’IEF Marc Puig ha agraït la seva presència al Monarca i ha recordat les paraules pronunciades per Don Felipe en una recent intervenció, en les quals assenyalava que “per a sortir de la crisi provocada per la pandèmia estem obligats a marcar un nou rumb econòmic, propiciar un nou model de desenvolupament que tingui com a eix la inclusió“.

Aquest és ja un moviment global. Ho vam veure en el seu moment amb la declaració del Business Roundtable dels Estats Units, que proposava distanciar-se de la doctrina de Milton Freadman, resumida en el titular del seu famós article publicat en 1970 que declarava, com a objectiu únic de l’activitat empresarial, la maximització del retorn del capital. Doncs bé, no tot es redueix únicament al benefici“, ha assenyalat el president de l’IEF.

Per contra, segons ha assegurat Puig, “la nostra posició és que l’empresa ha de crear simultàniament prosperitat econòmica i valor social“. Aquesta és, precisament, “la característica pròpia de l’empresa familiar. El seu horitzó temporal es compta en generacions, no en trimestres o dies. I això fa que tinguem una forma diferent de gestionar a les persones; amb voluntat que romanguin llarg temps en l’empresa, impulsant la formació i la promoció interna; fins i tot en períodes de crisis, les empreses familiars són més resilients a la destrucció d’ocupació; amb un sistema de valors propi de la família, amb una forma diferent d’establir relacions a llarg termini amb proveïdors i clients; i també una manera de relacionar-se amb la comunitat en la qual operen, amb aquest afany de la família de protegir la reputació i el llegat, que ens fa estar més arrelats al territori i a les comunitats en les quals operem. I ja que pensem en les següents generacions i en el món que els deixarem, abracem les iniciatives de protecció del medi ambient i de sostenibilitat”.

Valors i capacitat de lideratge
El president de l’IEF ha explicat que el lema del Congrés d’enguany, LA FORÇA DE LA RECUPERACIÓ, es va triar perquè “aquesta és la idea que volem transmetre a la societat i a les institucions: les empreses familiars som imprescindibles per portar endavant el procés de rellançament, recuperació i transformació que ha d’abordar el nostre país. Pels nostres valors i, especialment, per la nostra capacitat de lideratge, acreditada en algunes de les empreses aquí representades, algunes d’elles amb més d’un segle d’història“.

A més de la representació institucional i política, el programa del congrés compta també a la presència de representants de l’empresa, la ciència i associats de l’IEF per a oferir una visió afinada del panorama al qual ens enfrontem i un missatge nítid de la gran aportació que les Empreses Familiars estan ja fent a la resolució de la crisi en la qual ens trobem.