El 85% dels empresaris familiars catalans creuen que la manca d’acord polític farà que els fons europeus per a la recuperació arribin més tard

Barcelona, 07 d’octubre de 2020.- El 85% de les empreses catalanes familiars consideren difícil que els fons europeus per a la recuperació arribin ràpid, principalment a causa de la manca d’acord entre els polítics. “No només pels canvis d’opinió en el si de la UE, sinó també per la manca de consens dels polítics del nostre país que a nivell internacional genera una imatge negativa que perjudica a la nostra capacitat d’influència”, afirma Amadeu Jori, president de l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF). “Aquest fons són un instrument imprescindible per a la recuperació econòmica”.

En relació a la mesura anunciada avui pel president del Govern Pedro Sánchez d’avançar una primera anualitat d’aquests fons per import de 27.436 milions d’euros, el president de l’ASCEF considera que és “una bona iniciativa que està en sintonia amb el que els empresaris demanem”.

En un moment com l’actual, els membres de l’ASCEF indiquen que la seva principal preocupació és la reducció de les vendes, seguida de la seguretat dels treballadors i la reforma laboral. En un sondeig d’opinió realitzat als socis de l’entitat catalana, els empresaris afirmen que, en paral·lel al debat polític, ja estan actuant per fer front a la crisi. Principalment, en innovar i crear nous productes, reduir costos, millorar la formació per incrementar la productivitat i impulsar la digitalització.

Per al president de l’ASCEF, aquestes iniciatives soles no són suficients, sinó que també cal estimular l’economia des de les administracions públiques i aplicar mesures per protegir la vida de les empreses i els llocs de treball.

Com a conseqüència de la situació que estan vivint les empreses, el 68% dels empresaris familiars creuen que l’economia no tindrà una recuperació ràpida, sinó que ho farà en forma de K; és a dir, primer una forta caiguda i després una recuperació progressiva, però no igual per a tots, sinó per sectors.

En relació a la segona onada de la pandèmia, el 61% dels empresaris catalans consideren que el govern central es veurà obligat a escollir entre economia i salut, mentre que el 37% creu que dependrà de la intensitat dels contagis. En aquest sentit, els empresaris recorden la importància de ser estrictes en l’aplicació les mesures de protecció recomanades i fan una crida a la responsabilitat.

Per una altra banda, la meitat dels empresaris familiars catalans (51%) creuen que la Covid-19 i les mesures que s’han hagut de prendre han tensat les relacions entre les institucions autonòmiques i el govern central.

L’ASCEF és una organització d’empresaris familiars que aglutina a més de 100 empreses representatives del teixit econòmic de Catalunya. Les empreses familiars suposen el 88,3% de la totalitat de les empreses privades, contribueixen el 69% del Valor Afegit Brut (VAB) i generen el 76% dels llocs de treball privats.