Reptes i solucions en el bon govern de l’empresa familiar

El 29 de maig, l’ASCEF i el CIBG – Consell d’Innovació i Bon Govern, vam celebrar a Barcelona, ​​a l’espai All in One de CaixaBank, un fòrum de reflexió sobre bon govern a l’Empresa familiar. En les seves paraules de benvinguda, Jaume Alsina, president de l’ASCEF, va recordar que en el cas de l’empresa familiar quan es parla de bon govern a més de les tres Ps: People, Profit i Planet, és indispensable afegir una quarta que és PROPERTY. Mentre que Maria Ángeles Ramírez, de CIBG, va comentar que la incertesa actual en confluència amb les circumstàncies empresarials (canvi generacional, creixement, expansió internacional, incorporació de fons de capital risc,..) fan indispensable  disposar d’una estructura externa per assegurar la sostenibilitat del negoci.

Tot seguit, a la taula rodona moderada per Luis Lopezbarrena, expert en empresa familiar, van particpar convidats d’excepció que ens van deixar missatges destacats com:

Lourdes Centeno Huerta, sòcia responsable de dret societari. govern corporatiu i mercats decapitals a EY Advocats, va explicar que els principi de bon govern són universals i apliquen a totes les empreses: delimitar funcions i responsabilitats, anticipar la successió, equilibri en la representació dels accionistes i aportar valor a través de la diversitat de gènere, experiències i coneixements, i que la regulació de la sostenibilitat i la recent directiva de Diligència Deguda impulsaran aquests principis en empreses de tamany més petit.

Montse Martí Mas, advisor a MartiDerm, va comentar que una bona alternativa per a l’empresa familiar és comptar amb especialistes, sènior advisors o consells assessors, incorporant coneixement d’una manera flexible i adaptada. A més, l’empresa familiar no es professionalitza quan el testimoni passa a gestors externs, ja ho és per se. La responsabilitat de la propietat no és delegable.

Per a Eulàlia Planes Corts, CEO a Dispur, la bona governança és la solució natural per a empreses que agrupen diverses famílies propietàries. Involucrar les noves generacions de forma primerenca és essencial, entendre el valor d’estar junts, i per això la preparació i formació contínua de tots els membres de la família és important.

Miquel Gonzalez, conseller d’IT Advisors, va parlar de la importància de la tecnologia en l’estratègia de negoci ja que dades, projectes i riscos hi estan lligats i és fonamental preguntar-se si tenim els sistemes adequats o són obsolets.

En les conclusions, Luis Lopezbarrena va recordar la complexitat del govern familiar: per unir la visió dels tres col·lectius: Família, Propietat i Empresa, cal un camp de joc i regles clares, separant assumptes familiars i empresarials. La governança ha d’estar sempre en moviment, adaptant-se i anticipant-se a les circumstàncies del negoci.