La successió de l’empresa familiar requereix una planificació global amb mecanismes civils, mercantils i fiscals
La successió de l’empresa familiar requereix una planificació que combini mecanismes civils, mercantils, fiscals. Aquesta és una de les principals conclusions d’una jornada sobre la successió de l’empresa familiar que s’ha celebrat a la Universitat Internacional de Catalunya organitzada per la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich de UIC Barcelona, l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) i l’Associació Catalana d’Especialistes en Dret de Successions (ACEDS).
Diferents experts en matèria successòria han abordat els principals reptes que afronten les empreses familiars, que a Catalunya suposen el 88,3% de la totalitat de les empreses privades, contribueixen el 69% del Valor Afegit Brut (VAB) i generen el 76% dels llocs de treball privats.
Pel President d’ASCEF, Amadeu Jori, “la importància de planificar bé la successió, els aspectes fiscals derivats del relleu, els òrgans de govern corporatiu o la importància de la seguretat jurídica són qüestions vitals que influeixen en la supervivència d´ una empresa familiar”.
Pel director de la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich, Jordi de Juan, és fonamental combinar els diferents instruments en la planificació successòria de l’empresa familiar: “Cal integrar les visions mercantil, civil i fiscal per poder respondre als problemes que planteja el relleu de l’empresa familiar”. De Juan també ha exposat el problema de la litigiosidat tributària.
La jornada també ha comptat amb la participació del professor de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Cervera; el president de l’ACEDS, Ramon Pratdesaba; el soci de Crowe, Ramon Santos; el fundador d’Ebrat Advocats, Alejandro Ebrat i la sòcia de CIM Tax & Legal i coordinadora del Comitè Fiscal de l’ACEDS, Emma Sánchez Corretger.