“El consell de família ha de dirigir i supervisar la gestió professional que es realitzi del patrimoni de l’empresa familiar”

Gestió patrimonial - Dinero La Vanguardia

La gestió del patrimoni en les empreses familiars, principal font de riquesa i d’ocupació del país, va ser la qüestió que es va analitzar en els Diàlegs en La Vanguardia, celebrat la passada setmana, i que va comptar amb la presència d’Amadeu Jori, president de l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF). També van participar Josep Tàpies, professor emèrit d’IESE especialitzat en empresa familiar, Antoni Murt, soci d’EY en Barcelona, José de Alarcón, director general de negoci d’Andbank en Espanya, i Pere Guardiola, director general de Godó Strategies.

Amadeu Jori va afirmar que la majoria de les empreses familiars d’èxit estableixen el creixement del seu patrimoni com objectiu prioritari per garantir la seva continuïtat en el futur. En aquest sentit, el president de l’ASCEF va reconèixer que la professionalització és un debat recurrent en les empreses familiars: “Significa buscar als millors per a que dirigeixin l’empresa, siguin o no de la família, tant en el dia a dia com en els òrgans de govern. En l’àmbit de la gestió patrimonial hi ha més dubtes, però és evident que també és necessari. Però mai s’ha de desentendre, sinó cal vigilar de prop la gestió que facin els professionals“.

Es parla molt de la necessitat de professionalitzar la direcció i la gestió de l’empresa, però no es valora tant la importància de professionalitzar la gestió del patrimoni, que requereix una especialització adequada“, va explicar de Alarcón, qui defensa que aquesta professionalització de la gestió patrimonial “és més important a mesura que s’avança en les generacions familiars perquè costa més harmonitzar els interessos de cadascun dels membres de la família“. “Cal harmonitzar la gestió del patrimoni amb el llegat, que constitueix el conjunt de valors de cada empresa familiar“, va afegir.

El principal objectiu dels empresaris familiars és sempre pensar en l’empresa i crear empresa. Els excedents es reinverteixen en la pròpia empresa, es crea una altra de nova o s’inverteixen en altres existents“, va explicar Amadeu Jori. El president de l’ASCEF és partidari d’encarregar la gestió patrimonial a un professional, però va insistir en la necessitat d’una direcció i supervisió molt estreta per part del consell de família.

El professor Tàpies considera que és necessari professionalitzar la gestió de les finances, “però cal comunicar a aquest professional el que es vol i definir quant risc i volatilitat estem disposats a assumir“. “Velar pel patrimoni intangible de l’empresa familiar és tan important com fer-ho pel patrimoni financer“, va afegir.

Per la seva part, Antoni Murt va lamentar que no existeixi un règim legal i fiscal específic per a les empreses familiars. Considera que no es protegeix la reinversió dels beneficis ni l’acumulació del patrimoni, que formen part de l’estratègia de les empreses familiars per preparar-se cap al futur.

Podeu accedir a l’article sencer a través d’aquest enllaç: Dinero – La Vanguardia.