“Un major nombre de consellers independents ajuda a una major satisfacció del funcionament del consell”

Family Office - ASCEF - Deloitte

L’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) va organitzar una sessió, en col·laboració amb Deloitte, sota el títol “Patrimoni Familiar vs Patrimoni i Projecte Empresarial“, en la que es va oferir una visió més acadèmica de l’empresa familiar, la situació actual dels Family Office en el país, i el seu paper en el govern de les companyies.

Carles Garcia, professor de l’IESE Business School, va desgranar l’empresa familiar i el seu govern corporatiu des d’un punt de vista acadèmic, destacant que “quant major és l’empresa familiar, si volem millorar el govern de la companyia i que aquest sigui més eficient, és necessari comptar amb un major nombre d’extern que de membres familiars“. No obstant, va voler subratllar que sempre hi haurà que tenir en compte al consell familiar.

En aquest sentit, el professor Garcia va afirmar que “un major nombre de consellers independents ajuda a una major satisfacció del funcionament del consell“. “La família és qui ha d’aportar, sobretot, els seus valors i missió a l’empresa“, va subratllar no sense abans recomanar que “a partir de la tercera generació és fonamental ensenyar aquests valors a les noves generacions per a que perdurin en el temps“.

El professor Carles Garcia va recordar al llarg de la sessió dels tres punts bàsics que ha de tenir present la família empresària: unitat, compromís amb el negocio i desenvolupament: “Sense unitat només som accionistes; amb alguna cosa més som família. Tampoc podem apreciar el que no coneixem; si es coneix, s’aprecia i se sent representat“. “El que més interessa és tenir accionistes vàlids i responsables, que siguin bons professionals en el que es dediquen“, va comentar en relació a la presència de la família empresarial a la companyia.

Fernando Vázquez, Soci Legal i Responsable del Programa d’Empresa Familiar de Deloitte, va oferir les principals conclusions sobre l’enquesta FOMM Deloitte realitzada a directius i organitzacions dels Family Office a Espanya. Sobre aquests, va destacar que la major quantitat es troba a Catalunya, conviuen dues generacions i majoritàriament gestionen fins a 150 milions d’euros.

Tot i l’auge que sembla tenir el mercat asiàtic, encara el 90% de la inversió que realitzen els Family Office a Espanya es localitza geogràficament a Nord-Amèrica i Europa“, va indicar Váquez, qui també va explicar que les inversions se centren en Real Estate (el 44%) i en actius financers (el 33%).

Per últim, Ignasi Botet, Conseller de CABOEL, empresa membre de l’ASCEF, va explicar la seva experiència professional en l’àmbit de l’empresa familiar i especialment de trànsit a un Family Office. Botet va recordar sobre la gestió i organització del Family Office que, “encara que no hi ha una manera única que sobresurti de la resta, totes es prenen el Family Office com una estratègia de diversificació del risc, ja que en sí es tracta de la gestió del patrimoni de la família en el llarg termini“.

Podeu consultar tota la informació sobre la ponència realitzada a través d’aquest enllaç en la part privada del web.