Entrevista: “La Responsabilitat Social Corporativa permet a les noves generacions tenir un sentit de pertinença”
Dra. Pilar Saldaña Gonzalvo
Directora de l’Aula UB d’empresa familiar
Quines són les Claus de la Responsabilitat Social Corporativa avui?
Podríem definir 4 aspectes claus:
La primera clau és portar a la pràctica el compliment dels ODS des d’una perspectiva global de tots els agents per protegir el planeta del canvi climàtic. Per descomptat, els ajuts Next Generation s’espera que estiguin alineats amb la responsabilitat social corporativa de les empreses que rebin els ajuts. Tothom amb esperit crític, haurà d’analitzar el seu comportament en tots els àmbits en què participa.
La segona clau i tenint en compte que la missió és incommesurable, és saber organitzar-se enfocant-nos cap a objectius més acotoats i fruit del consens com:
- validar si la visió i la missió de l’empresa inclou les RSC,
- comprovar que la cadena de valor està dissenyada segons les 3 R’s: reduir, reutilitzar i reciclar,
- però també valorar positivament que proveïdors i clients actuïn de manera socialment responsable.
En tercer lloc, cal incrementar la col·laboració d’empreses (especialment les familiars) amb el món universitari pel que fa a la formació de futurs empresaris, assessors i directius en un entorn de sostenibilitat i de relleu generacional.
I finalment, cal treballar la col·laboració publicoprivada amb totes les polítiques que afecten la RSC.
La responsabilitat social té més importància a una empresa familiar que a un altre tipus d’empresa?
Rotundament sí. Afegeixo que és més important també a la família empresària. Les estructures de govern, els seus valors, les seves característiques diferencials de les empreses del sector primari que arrelen la població al territori i en tenen cura; de la resta d’empreses que creen llocs de treball que aporten seguretat a les famílies.
Les empreses familiars estan davant d’una reflexió relativa a la comunicació:
Objectiu 1. L’empresa familiar que fa una tasca per la societat com l’empresa d’alimentació que reparteix un ou dur per pal·liar la gana, l’hotel que protegeix la qualitat d’una platja, la que organitza operacions d’oïda amb audiòfons gratuïts durant les vacances, que contracta persones amb capacitats diferents, a més de dedicar recursos a dur-ho a terme, cal que faci la reflexió de si està obligada a difondre’l en una societat amb presència de les xarxes socials.
Algunes empreses familiars difonen les bones pràctiques als diferents sectors econòmics a Catalunya, Espanya, Europa i internacionalment.
Objectiu 2. Desenvolupar un programa formatiu per millorar el coneixement dels estudiants sobre les peculiaritats i les necessitats de l’Empresa Familiar. I encara més, voldria que les generacions sèniors i joves participin intensament.
Com s’ha d’implementar una política de RSC a l’empresa?
La política necessita identificar i desenvolupar projectes. En la definició, tenim l’anàlisi del procés de successió de l’empresa familiar.
La política de RSC implica estudiar com les empreses familiars incorporen els ODS 2030 a la seva estratègia empresarial, sobretot treballant l’ODS 4 (Educació de Qualitat), el 5 (Igualtat de Gènere), el 9 (Indústria, Innovació i Infraestructures) i el 12 (Producció i Consum Responsable).
Els recursos econòmics que donen suport a l’aplicació d’aquesta política haurien de premiar els millors projectes executats de les empreses familiars.
La política de RSC amb la col·laboració dels ministeris pertinents i els agents es configura com a eina d’atracció de talent.
Penso que reflexionar sobre el tipus de lideratge de l’empresa és fonamental si volem que el model econòmic estableixi la sostenibilitat com a eix de creixement.
Preparació i garantia de futur. Una política de RSC està en relació amb la visió a llarg termini i el bon servei al client que resulta més exigent i informant sobre quines són les necessitats i quins valors tenen les empreses que les proporcionen. L’empresa familiar té, a l’ADN, la RSC.
Els testimonis de les noves generacions de l‟Associació Catalana de l‟Empresa Familiar i del Instituto de la Empresa Familiar corroboren que la RSC els permet tenir un sentit de pertinença.
RSC o ESG? Què canvia?
L’ESG és més inclusiva per a tota la comunitat, de fet el canvi implica tenir una societat de gent que amb els seus talents, emocions i passions col·laboren en la cerca de noves solucions, en unes dinàmiques de grups poc jeràrquiques.
L’ESG és una política de llarg termini i conseqüències irreversibles on les transformacions no volen deixar ningú enrere. És una transformació de com es prenen les decisions.
La RSC està en una empresa de cotxes mentre l’ESG està al clúster de l’automoció.