El 62% de les empreses familiars van augmentar o mantenir plantilla l’any 2020

Associacions Territorials d'Empreses Familiar d'Espanya

El 62% de les empreses familiars van aconseguir augmentar o mantenir la seva plantilla de treballadors durant l’any 2020 respecte l’any anterior. Aquesta és una de les dades que recull l’Observatori de l’Empresa Familiar, elaborat per l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF) i Deloitte, que es va presentar en l’Assemblea Anual de l’IEF a la qual va assistir el president de l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF), Amadeu Jori, en representació de les empreses sòcies de l’entitat.

L’Observatori de l’Empresa Familiar recull, entre altres aspectes, els efectes que la pandèmia ha tingut en l’activitat i les comptes de les empreses familiars que formen part de l’IEF, l’ASCEF i la resta de les Associacions Territorials d’Empresa Familiar d’Espanya. Tot i la bona dada en matèria d’ocupació, la crisi causada per la pandèmia de la Covid19 ha tingut un impacte negatiu en la facturació i resultats econòmics de les empreses familiars.

En concret, el nombre d’empreses familiars que van registrar pèrdues a l’any 2020 es van multiplicar per tres respecte al 2019, passant del 4% del total al 12%. Sobre aquest aspecte, el 46% de les empreses no van repartir dividends, mentre que el 42% restant en van poder repartir. Per altra banda, i en relació a la facturació, més de la meitat de les empreses familiars (el 57%) la van veure reduïda: una de cada cinc empreses va patir una disminució superior al 20%. Segons dades de l’Observatori de l’Empresa Familiar, el 36% van aconseguir augmentar la seva facturació. Aquesta millora, però, majoritàriament va ser inferior al 10%.

En la cloenda de l’Assemblea Anual, el president de l’IEF Marc Puig va reiterar davant la vicepresidenta segona del Govern i ministra d’Economia Nadia Calviño el compromís de l’empresa familiar per contribuir a la recuperació, reclamant un entorn favorable per a la inversió, amb regles clares i predicibles, i un marc fiscal que “no sigui pitjor que el de la resta d’Europa”.