“La Covid-19 ha emfatitzat que necessitem empreses per mantenir equilibrada la nostra societat, i no negocis”
Xavier Marcet, fundador i president de la consultora d’innovació Lead to Change, va oferir el passat 11 de novembre una conferència virtual organitzada conjuntament per l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) i la Càtedra Cambra de l’Empresa Familiar de la Universitat de Girona, sota el títol “Els grans reptes de l’empresa familiar en temps de la Covid-19“. Al llarg de la sessió, el ponent va tractar els grans desafiaments que té l’empresa familiar: la perspectiva de les persones, la centralitat del client, la suma d’intel·ligències, el talent i el lideratge.
Marcet va iniciar la sessió remarcant la importància de la diferència entre empreses i negocis. “L’empresa és una comunitat de persones amb un propòsit, sobreviure mitjançant la creació de clients, però que sempre giren al voltant de les persones: generen ocupació i tenen una trajectòria i un vincle molt importants i arrelats al territori; mentre que els negocis poden captar una gran quantitat de valor, però aporten poc a la societat“, va explicar. “El problema que tenim amb aquests negocis és que moltes vegades no estan vinculats al territori, amb l’ocupació i el creixement de la societat“.
“El que necessitem per mantenir la nostra societat equilibrada són empreses, comunitats de persones on es compti amb la gent, es pensi en la seva trajectòria, que tinguin memòria“, va remarcar Xavier Marcet. “I la Covid-19 no ha fet més que emfatitzar tot això“, va afegir.
El ponent va subratllar al llarg de la sessió que aquesta perspectiva de les persones “és un element clau, fonamental, que caracteritza a les empreses“. “Si es respecta a les persones, es respecta als clients“. En aquest aspecte, Xavier Marcet va afirmar que l’empresa no pot deixar de pensar en el client “i no parar de pensar en què necessiten que no sàpiguen expressar. No avui, sinó demà“.
La pandèmia del coronavirus, va assegurar, “ha deixat més que evident que no es pot planificar tot, ja que cada setmana varia la situació“. En aquest aspecte, Marcet considera que “la dinàmica a la que estàvem acostumats ha canviat“. “Hem de tenir una visió, tenir estratègia, però planificar menys. Hem de ser capaços d’adaptar aquesta estratègia i planificació en un món que canvia més ràpid que la nostra capacitat de planificar“.
“Per què parlem d’agilitat? Perquè el món va ràpid, amb fluïdesa, i hem de tenir la capacitat de prendre decisions amb incertesa“, va prosseguir Xavier Marcet a la ponència, on també va explicar, en relació al talent, que “és important el seu flux, d’entrada i sortida“. Sobre el lideratge, el ponent considera que el bon líder “té la capacitat de plantejar la visió i exemplificar més que donar bons discursos; no és algú per sumar sinó per multiplicar“.
Per últim, i sobre la situació a Catalunya i el que es necessitaria, Xavier Marcet va expressar que “és molt important tenir la capacitat de mantenir empreses que ens han donat la identitat que tenim, empreses que tinguin voluntat de ser i de créixer“. “No només pensar en tenir idees, sinó també en executar-les“, va concloure.