Davant de les crisis, les empreses familiars tenen més capacitat d’adaptar-se i demostren la força d’un lideratge unit

Abril de 2020.- La pandèmia de la Covid-19 està derivant en una crisi davant la qual les empreses familiars tindran un paper clau donat la importància quantitativa en l’economia, ja que suposen el 88% de la totalitat de les empreses privades, contribueixen en el 69% del Valor Afegit Brut (VAB) i generen el 76% dels llocs de treball privats. Davant la conjuntura actual, les empreses familiars prenen decisions per adaptar-se i pivotar els seus negocis en aquest context.

L’esperit familiar de les empreses, segons Pilar Marquès, directora de la Càtedra Cambra de l’Empresa Familiar a la Universitat de Girona, una de les cinc càtedres a Catalunya impulsades per l’ASCEF, aporta unes característiques que no es donen en altres empreses com la unitat de lideratge, l’experiència acumulada pels anys i les generacions anteriors i la capacitat d´adaptar-se i de trobar recursos davant dels problemes.

Davant les circumstàncies actuals, la dificultat de l’entorn redueix les diferències possibles entre els membres de les famílies i mobilitza als propietaris familiars cap a canvis en l’empresa per superar els obstacles. “Els propietaris consideren a la seva empresa com més que una inversió, i són capaços de prendre decisions que financerament no són les òptimes, però social i emocionalment són les que mantenen la seva responsabilitat i el seu orgull de ser empresaris”, explica Marquès.

A l’empresa familiar, els propietaris perceben més personalment la responsabilitat de les seves decisions”, afegeix, alhora que “les dificultats desperten més l’esperit de lluita i de resiliència que en les empreses no familiars”.

L’experiència acumulada a les empreses familiars al llarg de diverses generacions proporciona una bona detecció estratègica: ajuda a entendre millor l’entorn i la magnitud a la que s’enfronten, com també les possibles solucions. L’empresa familiar, a més, és capaç de trobar solucions a les seves limitacions i tenen avantatge per moure els seus recursos per assignar-los a noves funcions.