Fernández-Vega: “Els nostres valors són la raó de ser de la nostra institució i el que ens ha portat fins aquí reeixidament durant 135 any”

  • “Afermem els nostres valors amb protocols per garantir l’èxit en la successió i la continuïtat de l’empresa”
  • L’Institut Oftalmològic Fernández-Vega participa en la segona sessió del programa “L’Empresa Familiar Comparteix”

El Cicle “L’Empresa Familiar Comparteix“, organitzat per les Associacions Territorials de l’Empresa Familiar entre les quals es troba l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF), ha celebrat una nova sessió en línia en la qual han participat els prestigiosos oftalmòlegs de la família Fernández-Vega el Professor Luis Fernández-Vega Sanz i el seu fill, el Doctor Luis Fernández-Vega Cueto-Felgueroso, en un webinar que ha comptat amb la moderació de la periodista Ana Samboal.

El programa “L’Empresa Familiar Comparteix” té com a principal objectiu el de compartir experiències i conèixer les tendències de gestió en l’empresa familiar de la mà d’empresaris familiars líders a nivell nacional i internacional, com és el cas de l’Instituto Oftalmològic Fernández-Vega, protagonista d’aquesta segona jornada. Després d’una trajectòria de 135 anys recollits en cinc generacions d’especialistes, la família Fernández-Vega continua el seu llegat transmetent CICACOA de generació en generació: ciència, afecte, comprensió i ànim.

L’empresa com a necessitat
Ser empresari no entrava en els plans dels Fernández-Vega però l’alta demanda de pacients els va obligar a créixer i anar augmentant el volum de treballadors i a poc a poc es van anar professionalitzant. Com assenyala Luis Fernández-Vega Cueto-Felgueroso, “la vocació mèdica prima sempre. Això ho tenim clar. Però sí que és veritat que des de casa vèiem que havíem d’estar preparats per al que se’ns venia, hi havia una labor empresarial darrere“. Des dels seus orígens en 1886 compten amb una clara aposta per la formació internacional, una cosa que enriqueix a la pròpia empresa pels coneixements addicionals que aporta.

Reconegut recentment en MRS, el rànquing de reputació sanitària més important d Espanya, com el millor centre privat d’oftalmologia del país, asseguren des de l’Instituto Oftalmolólgico Fernández-Vega que és rar el mes que no s’acosta algun grup amb alguna oferta temptadora que no han arribat a estudiar perquè hi ha una cosa més valuosa per a aquesta família: “tenim els nostres valors i això és molt difícil de quantificar. Pertànyer a un altre grup podria fer que perdéssim identitat, la raó de ser de la nostra institució. El que ens ha portat fins aquí“.

Protocols de successió
Els protocols són part fonamental del funcionament del negoci familiar ja que determinen tant la incorporació de nous membres a l’empresa, com la formació accionarial o el pla de successions. “No es pot ser accionista si no es treballa en l’empresa, però ha a més de complir uns requisits. Així que avui tenim tres accionistes, encara que hi ha més familiars en l’empresa, i això ens ajuda a prendre decisions“, assegura el Professor Luis Fernández-Vega.

A més, compten amb un protocol familiar que diu com s’ha de formar un oftalmòleg de la família que es vol incorporar al negoci, quants anys ha de treballar fora o com es professionalitza la gestió. L’edat per a abandonar la cirurgia s’ha fixat en 75 anys: com assenyala Luis pare, “un ha de marxar dels llocs entre aplaudiments, no entre xiulades. No pots negar la realitat i cal saber en quin moment t’has de marxar i, quan les condicions no siguin les òptimes, no pots ser una rèmora per a l’organització“.

L’Empresa Familiar Comparteix
En el programa “L’Empresa Familiar Comparteix” participa tota la xarxa d’Associacions Territorials d’Empresa Familiar a Espanya, col·laborant entre tots i aportant valor a les més de 1200 famílies empresàries associades, i està patrocinat per Credit Suisse, entitat compromesa amb la realitat i les necessitats de les empreses familiars.

Associacions Territorials de l’Empresa Familiar són una xarxa d’Associacions sense ànim de lucre que neixen per a secundar i defensar a les empreses familiars d’Espanya, per a contribuir al seu impuls i enfortiment. Entre els seus principals objectius destaca el ser referent institucional, empresarial i social de la realitat de l’Empresa Familiar en cadascuna de les Comunitats Autònomes. Estan vinculades a l’Instituto de l’Empresa Familiar (IEF), al Family Business Network (FBN) i al European Family Business (EFB).

Engloben a més de 1.100 empreses familiars associades de totes les branques de l’activitat productiva que comparteixen els valors de l’Empresa Familiar: estabilitat i constància (visió a llarg termini), compromís (amb les noves generacions, amb l’ocupació, amb la sostenibilitat), cultura emprenedora i cultura de l’esforç.