Les càtedres d’empresa familiar abordaran les noves formes de gestió empresarial post-pandèmia
Les càtedres d’empresa familiar tenen com objectiu fomentar i promoure la creació d’empreses i l’emprenedoria, així com la gestió de coneixement. A més, treballen per aproximar els centres universitaris a la realitat del teixit empresarial català. És per aquest motiu que el context actual derivat de la pandèmia de la Covid-19 afectarà el proper curs 2020-21.
Fernando Álvarez, subdirector de la Càtedra d’Empresa Familiar i Creació d’Empreses de la Universitat Abat Oliba CEU, assegura que “serà necessari, entre molts altres continguts, explicar les noves formes de gestió empresarial, les noves necessitats de lideratge, els canvis en el model de globalització i les cadenes de valor”.
A més, Álvarez considera que en el curs 20-21, les càtedres d’empresa familiar haurà d’exposar “la importància de conceptes que s’han convertit en imprescindibles, com confiança, sostenibilitat o responsabilitat”.
També, expressa, s’haurà de tractar “la necessitat de dominar els instruments d’avaluació de polítiques públiques que permetin millorar la seva gestió i eficiència”.
De cara al futur, Fernando Álvarez afirma que “les empreses familiars representen la majoria dels valors que la societat està reclamant al teixit empresarial, la qual cosa és una responsabilitat molt gran, però també un repte que estic segur acceptaran amb molt de gust”.
“Existeixen molt exemples d’empreses familiars que s’han bolcat per superar la situació excepcional que hem viscut, aportant el seu coneixement i recursos de forma generosa i desinteressada, i demostrant el seu compromís amb l’entorn. Haurem de seguir posant en valor els elements diferenciadors i necessaris de les empreses familiars”, subratlla.
En Catalunya, l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) impulsa cinc càtedres en la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Internacional de Catalunya i la Universitat Abat Oliba CEU. En aquestes càtedres, la primera de les quals va néixer en 1998, es troben implicats més de 25 docents i ja s’han format més de 400 alumnes .