“Les empreses familiars estan millor posicionades per accelerar el canvi i aprofitar totes les oportunitats”
L’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) va organitzar, juntament amb PwC, la sessió en línia sota el títol “Fons Europeus per a la reconstrucció i Sostenibilitat com a element de creació de valor i palanca de recuperació en l’Empresa Familiar”, que es va endinsar en la temàtica d’ajudes i alternatives de finançament que suposa el Pla Europeu de Recuperació (Next Generation EU), els seus avantatges i implicacions, i com la sostenibilitat pot ajudar a detectar oportunitats.
Anna Merino, Directora de Strategy & Economics de PwC, i Marga de Roselló, Directora de Sostenibilitat i Canvi Climàtic de PwC, van aprofundir en els angles que integren la sostenibilitat i les diferents possibilitats que poden oferir per a l’empresa familiar els Fons Europeus per a la reconstrucció. Una inversió de la Unió Europea que pivotarà entorn de tres pilars: la Transició Ecològica, la Transició Digital i la Reindustrialització.
“Les empreses familiars parteixen d’una situació privilegiada per aprofitar les oportunitats ja que comparteixen quatre prioritats: establir connexions, assegurar continuïtat -el que suposa una visió a llarg termini-, ser més àgils en la presa de decisions i crear comunitat -amb un major vincle amb els treballadors i el territori“, va afirmar Marga de Roselló. “No hi haurà canvi sense l’empresa familiar“, va emfatitzar.
Per part seva, Anna Merino va explicar que “no partim de zero, els Fons Europeus han agilitat els canvis que ja estaven prevists per a la propera dècada. Ara ens enfrontem a una situació econòmica complicada, però amb la necessitat de solucionar el problema abans que aquest sigui major“. Va recordar que Espanya serà un dels països més beneficiats (rebrà 140b€), però en contraprestació “la UE demana que els fons arribin a tot el teixit empresarial, a tots els sectors“.
“Tots els projectes han de demostrar l’impacte que suposaran en l’economia del territori“, va afegir Merino. “Les empreses tenen ara l’oportunitat de planificar i pensar en projectes latents en l’empresa, que a més poden provocar un canvi de cultura empresarial en la transició ecològica o digitalització, per exemple“.
En la sessió, també es va comptar amb la participació de Mireia Cammany, Directora General Adjunta en EPI INDUSTRIES Family of companies, qui va compartir la seva experiència en el camí de la seva companyia cap a la sostenibilitat. Cammany va recordar que “l’Agenda 2030 ajuda a ordenar les accions i prioritats”. A més, va subratllar que “la sostenibilitat enganxa; si la incorporem en l’empresa, estem deixant un llegat de gran impacte i viabilitat per a les pròximes generacions“.