“L’empresa familiar ha demostrat l’instint profundament resilient i resistent que té al seu ADN”

ASCEF - KPMG - sessió resiliència

L’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) va organitzar una sessió, en col·laboració amb KPMG, sota el títol “Gestió de la resiliència en l’Empresa Familiar“, per tractar sobre aquesta característica de l’empresa familiar a l’hora d’afrontar no només les pandèmies globals sinó tots els riscos.

En el seu parlament de benvinguda, el president de l’ASCEF Amadeu Jori va destacar que totes les empreses van actuar “ràpidament per protegir-se davant la gran i sobtada caiguda de l’activitat causada per la pandèmia“. “L’empresa familiar, amb la presa de decisions àgils, va demostrar el seu instint profundament resilient i resistent, que tenen incrustat al seu ADN fruit del seu compromís amb el sosteniment de l’esperit emprenedor a través de les diferents generacions“, va assenyalar Jori.

Per la seva part, Manel Blanco, Soci responsable d’Empresa Familiar de KPMG a Catalunya, va afegir que “les empreses familiars van demostrar també una gran capacitat d’adaptació davant la crisi que hem viscut“.

Maria Jesús Rico, Sòcia de Govern, Risc i Compliment de KPMG, va aprofundir sobre la resiliència de l’empresa familiar i els elements claus per gestionar-la, abans, durant i després de la successió de l’esdeveniment crític. “Afrontar la incertesa exigeix respostes immediates i replantejar estratègies i riscos a mig i llarg termini“, va explicar Rico, qui va subratllar que “la gestió dels riscos emergents amb impacte en la continuïtat del negoci segueix sent una assignatura pendent“.

En aquest sentit, per preparar-se davant un eventual esdeveniment crític, Rico considera que és important començar per analitzar el nostre negoci, treballant en un mapa de riscos que es completi amb un mapa d’impactes, i així treballar en plans de contingència per a situacions amb poca probabilitat però que ocasionarien un gran impacte, com és el cas de la pandèmia. Aquest anàlisi, juntament amb el pla de treball i la seva monitorització s’ha de tenir preparat per quan hi arribi l’esdeveniment imprevist: “això permetrà poder prendre les decisions de manera més ràpida, amb una mirada posada en el futur“, va indicar M. Jesús Rico.

Addicionalment, en la part final de la sessió, es va comptar amb la presència de Jordi Barri, CEO de Teresa Carles Healthy Foods, qui va compartir la seva experiència i quina va ser la seva estratègia de resiliència per fer front a la incertesa que ha provocat la crisi sanitària al sector de la restauració. Per últim, la directora de la Càtedra Cambra de l’Empresa Familiar de la Universitat de Girona, Pilar Marquès, va participar per plantejar diverses preguntes per aprofundir en el cas de la companyia.