“El Director Financer s’està convertint en un referent, en eix vertebrador de l’estratègia de l’empresa familiar”

ASCEF - KPMG

En el context actual, la figura del Director Financer (CFO) està agafant un nou rol dins de l’empresa familiar, incidint directament en la presa de decisions per implementar l’estratègia. Aquest nou paper va ser el focus de la sessió, organitzada per l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) amb col·laboració de KPMG, sota el títol “El nou paper del Director Financer a l’estratègia de l’Empresa Familiar”.

El president de l’ASCEF Amadeu Jori, en el parlament de benvinguda, va subratllar la importància del departament de finances personalitzat en la figura del seu responsable: “El Director Financer s’està convertint en un referent per a l’empresa familiar, les finances ja són un eix vertebrador de l’estratègia de la companyia“.

Al llarg de la sessió Alfons Junguitu, Eduard Pereira i Fernando Ramos, socis i director, respectivament, del àrea de Turnaround, Transformation & Working Capital de KPMG, van explicar com i perquè el Director Financer, més enllà de la seva funció financera tradicional estan agafant un nou rol com aliats del director general en la presa de decisions per implementar l’estratègia.

Fernando Ramos va recordar que el CFO “és una figura que sempre creix en període de crisi perquè coneix l’estratègia de la companyia i sap calibrar la liquiditat“, i que en el context i circumstàncies actuals es tracta d’algú que “té en compte les lliçons que es van aprendre de l’anterior crisi i que fan que les empreses ara sigui més resilients“.

Amadeu Jori, president de l'ASCEF
Amadeu Jori, durant la benvinguda a la sessió

És important que el Director Financer sigui partícip en el que s’està fent, i que pugui participar en la presa de decisions de totes les àrees i departaments“, va explicar Alfonso Junguitu, qui va assenyalar que “la caixa no és una cosa etèria, sinó real“.

Per la seva part, Eduard Pereira va afirmar a la sessió que “és important aconseguir ser més eficients en la gestió“, per la qual cosa la figura del CFO és fonamental. “A nivell operatiu, el Director Financer té influència en 4 àmbits: previsió de la demanda, gestió del nivell d’existències, planificació de la producció i gestió de la producció“, va exposar Pereira, qui posteriorment va oferir diverses solucions financeres en cadascun dels àmbits.

No obstant, en la majoria dels casos la solució passarà per un pla de transformació, pel qual “no hi ha una recepta única, sinó que és necessari adaptar-ho a cada cas“, si bé seguint 5 claus: revisitar estratègies a mitjà i llarg termini, avaluar el talent, reavaluar per complet l’estructura de costos, resiliència en les cadenes de subministrament i estructura de capital. Uns canvis en la companyia que, tal com va destacar Junguitu, “ha d’accelerar el CFO perquè coneix l’estratègia, utilitzant la liquiditat i el control de retorns de caixa, i preparant-se per a diferents escenaris temporals“.

Per finalitzar la sessió es va comptar amb la presència de Joan Griñó i Fernando Pérez, CEO i Director Financer respectivament de Corporación Griñó, els quals van explicar l’experiència de la companyia en integrar equips financers en la consecució de l’estratègia.