Trobada anual: l’ASCEF aquest any parla en clau sostenible

El 24 de novembre, l’ASCEF va organitzar, un any més, la Trobada Anual de Socis, un dels actes més rellevant de la nostra Associació, tant pel seu contingut com perquè ens permet retrobar-nos i compartir experiències. Aquest any, el tema central de la Trobada ha estat la sostenibilitat, per conèixer perquè és o ha de ser un aspecte clau per les empreses familiars i veure l’exemple de com les empreses han incorporat aquest aspecte dins de la seva estratègia.

L’acte celebrat, a l’Hotel Condes de Barcelona, va ser presentat per Isabel de Sol, directora de l’ASCEF, que va explicar que l’empresa familiar sempre ha estat compromesa amb la sostenibilitat tant en l’entorn social, com mediambiental i de governança, i per Sònia Colomar, directora territorial del Banc Santander, que va fer valdre les empreses familiars com a motor econòmic per la seva capacitat d’emprendre i innovar fins i tot en moment d’incertesa com l’actual. Va recordar que a Catalunya l’empresa familiar representa el 88% de les empreses privades, el 66% dels llocs de treball privat i el 69% del PIB.

La ponència de la trobada va ser a càrrec d’Isabel Puig Ferrer, directora de coordinació institucional del Banc Santander amb el títol “Tendencias empresariales: sostenibilidad y  digitalitzación”. A la seva xerrada, reconeixent l’entorn d’incertesa actual va voler destacar algunes certeses com per exemple, l’alt nivell de confiança que tenen en aquest moment els empresaris per sobre polítics, ONGs i mitjans de comunicació segons l’Informe Edelmann, que la digitalització i la sostenibilitat són el binomi indivisible que permetrà a les empreses adaptar-se al canvi i al futur.

També va argumentar que la sostenibilitat avui, ja és imprescindible per les empreses perquè ho demanen els clients i els stakeholders, perquè forma part de la reputació de l’empresa, per tota la normativa i legislació que arriba i arribarà, i perquè també pot ser un nínxol de negoci.

L’Albert Campabadal, vicepresident de Grupo SIFU i cap de la Comissió d’RSC de l’ASCEF va ser l’encarregat de presentar la Taula rodona “ESG al cor de l’empresa familiar”. Abans, però, va voler recordar que l’ASCEF i la Comissió d’RSC, amb les seves jornades i activitats, tenen com a objectiu ajudar i acompanyar a l’empresa familiar en el camí cap a la sostenibilitat i donar a conèixer i ser altaveu de casos i experiències d’èxit.

A la taula rodona “ESG al cor de l’empresa familiar” van participar Ramon Agenjo, conseller i secretari de S.A. de DAMM, Inka Guixà, directora general de La Farga YourCooperSolutions i vicepresidenta del Consell d’Administració i Manel Xifra, president executiu de Comexi Grup, amb Xavier Carbonell,  professor i director de la Càtedra Mango d’RSC a  ESCI-UPF, com a moderador.

Com a expert en RSC el Xavier Carbonell va introduir el tema fent una retrospectiva des de finals dels anys noranta, quan l’RSC era un tema ètic i de caire voluntari, fins avui que és un enfocament de mercat estratègic per les empreses i que incorpora els conceptes social, econòmic, mediambiental i de bona governança.

En el torn de paraules, tots tres ponents van coincidir en explicar que ESG ha de formar part de l’ADN de l’empresa i que ha de ser un propòsit que neixi de la direcció fins a la base. També van coincidir que la sostenibilitat és un concepte totalment alineat amb l’essència de l’empresa familiar que busca perdurar en el temps, deixar un impacte social de valor i estar arrelada al territori.

El president de l’ASCEF, Jaume Alsina va tancar l’acte recordant que al 2023 se celebrarà el 25 aniversari de l’Associació, un any molt important en què “l’ASCEF continuarà treballant per donar visibilitat a l’empresa familiar, teixint complicitats amb altes actors rellevants i aportant valor a les persones i empreses que som part de l’ASCEF”.