La ciberseguretat és un risc crític i s’ha convertit en clau empresarial

Un dels grans reptes que tota empresa ha d’afrontar avui dia és la ciberseguretat, cada vegada més present i un risc en l’operativa de tota companyia. Per això, i per saber com s’ha d’adaptar al nou context cibernètic, l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) va organitzar amb EY una sessió al Círculo Ecuestre, de Barcelona.

La informació és un dels actius més valuosos a totes les organitzacions, especialment en un món en que no paren d’augmentar els riscos amb la seva seguretat. Per això, és fonamental que les empreses protegim i mantinguem els serveis informàtics i la informació i fer front als cada vegada més freqüents atacs cibernètics que poden deixar en situació molt compromesa la capacitat operativa de tota empresa“, va expressar Amadeu Jori, president de l’ASCEF, en el parlament de benvinguda.

Xavier Ferré, soci responsable de Ciberseguretat a EY Catalunya, va començar la sessió detallant el context actual, on va destacar “la digitalització i evolució tecnològica dels negocis, la sofisticació dels atacs i l’augment de la regulació relacionada amb l’obligació de protegir les dades” com tres punts que expliquen el per què la ciberseguretat “ha vingut per quedar-se“. Es tracta d’un “crim organitzat que s’ha convertit en la tercera economia il·legal del món“, amb atacs quirúrgics i dirigits.

La situació pandèmica que vivim degut a la Covid-19 “ha afavorit els atacs“, ja que en un context protagonitzat pel teletreball amb xarxes de connexió domèstiques hi ha hagut debilitats de seguretat.

Davant un atac, Ferré va subratllar que “el temps marca la diferència de l’impacte, ja que s’han de prendre decisions amb rapidesa davant situacions complicades“. No obstant això, va remarcar la importància d’estar preparats prèviament i, per aquest motiu, “s’han de tenir en compte un cicle de cinc punts: identificar, protegir, detectar, respondre i recuperar“. “Existeixen moltes eines i passos que podem seguir i fer per ajudar-nos en el dia a dia“, va afegir. En aquest sentit, Ferré va assenyalar la importància d’aconseguir que la nostra companyia sigui resilient, amb capacitat per poder respondre a eventuals incident.

Per finalitzar la sessió es va comptar amb la presència d’Ángel Pérez, de CISO Autopistas (Abertis Company), qui va explicar l’experiència de la companyia davant la ciberseguretat.

La resposta per part dels assistents a la sessió, la primera organitzada per l’ASCEF de manera presencial des de que va començar la pandèmia de la Covid-19, va ser molt positiva per la temàtica i els punts tractats.