Paraules del president de l’ASCEF a l’acte del 25 Aniversari: “Arrelats a la terra, mirant al futur”

Jaume Alsina, president de l’ASCEF, en el seu parlament durant l’acte commemoratiu del 25 Aniversari de l’Associació, va compartir algunes reflexions sobre el nostre passat, present i futur.

Sobre el PASSAT, va considerar que sempre és inspirador, il·lustratiu i aclaridor recordar els inicis, els orígens, les nostres arrels i recordar “com va començar, quina va ser la guspira, la necessitat o l’oportunitat” que malgrat els moments difícils ens han portat fins aquí, i per això va voler recordar persones com: Mariano Puig, autèntic geni, visionari i arquitecte del concepte d’empresa familiar en l’àmbit estatal, europeu i mundial i les seves paraules “En la vida hi ha cinc passos importants: aprendre a fer, fer, ensenyar a fer, fer fer i, finalment deixar fer”. El Sr. José Maria Serra, que va fer de guspira, quan era president de l’IEF, i va impulsar en una conversa amb el Sr. Antonio Gallardo, l’associació catalana amb una gran visió GLO-CAL, és a dir, estant més a prop d’on es prenen les decisions per poder-hi influir i participar de manera activa. I Fernando Casado, que ha estat durant molts i molts anys autèntica alma matter i gran artífex en la construcció del prestigi i influència del Instituto i de totes les empreses familiars.

També va recordar l’essència del que han estat aquests 25 primer anys: formacions i informacions, però sobretot converses i debats per compartir amb honestedat, generositat i humilitat, il·lusions i decepcions “sentint-nos escoltats, compresos i reconfortats amb un comentari, un consell o un punt de vista diferent que ens ajuda a encarar les diferents situacions”.

Sobre el PRESENT ….
Jaume Alsina va explicar que ens trobem en una realitat a escala generacional cada vegada més complexa, per això pren més rellevància i transcendència que dediquem temps de qualitat i recursos a treballar per desenvolupar una sòlida governança familiar, on són tan importants i necessaris els consensos com els dissensos i on el respecte i l’art de dialogar, és a dir, la capacitat per mantenir converses d’una forma agradable i harmònica, han de ser el nostre fil conductor, i on “l’obsessió” per continuar construint un Somni Compartit, amb impacte positiu, sigui el nostre gran objectiu.”

I sobre el FUTUR?
Va revisar alguns dels reptes en que, com a Societat, ens enfrontem, destacant-ne tres: com serem capaços de mantenir el nostre actual estat del benestar, com integrarem a la població migrant actual i la que vindrà a les nostres comunitats i a les nostres empreses ja que esdevindran clau pel nostre creixement i desenvolupament, i una de més particular que és com revertim la baixíssima natalitat per seguir construint “nuclis familiars” que generen i transmeten amor, estima, responsabilitat i sentit de projecte vital compartit.

I tot plegat en un entorn molt dinàmic, amb canvis de paradigma, amb moltes i noves tecnologies que generaran noves oportunitats i que amb una actitud positiva “estic convençut
que ens ajudaran a treure el millor de tots nosaltres i dels nostres equips. Com deia el lema del passat Congrés de l’IEF a Bilbao, ens cal la força de les persones acompanyada de dosis i dosis de sentit comú”.
El parlament de Jaume Alsina va acabar recollint les paraules del vídeo corporatiu de l’ASCEF:

L’empresa familiar és un compromís compartit
amb valentia, orgull, independència, respecte i coratge,
mirant el món.

El compromís és l’essència de l’empresa familiar,
la seva força i empremta,
allò que ens fa créixer i reinventar-nos
per generar un llegat que ens transcendeixi.
I sempre … ARRELATS a la TERRA … Mirant el FUTUR