L’ASCEf inaugura un cicle de converses sobre l’economia social
L’ASCEF ha començat aquesta tardor un nou cicle de converses sobre l’economia social. L’objectiu és acostar dos models empresarials molt característics del nostre país, empreses familiars i socials per incrementar el coneixement mutu i explorar, si s’escau, futures aliances. Al cap i a la fi les mouen aspectes molt rellevants en comú com son el propòsit , la vocació de llegat i el compromís a amb el territori.
A la primera sessió “Aproximació a l’economia social amb vocació d’impacte” celebrada el 26 de setembre van participar Maravillas Rojas, presidenta d’Abacus Cooperativa, Oriol Amat, catedràtic de la UPF, Joan Cavallé, director general de Caixa d’Enginyers, i Xavier López, consultor en aliances i economia social. Va ser una sessió molt interessant moderada per Elena Busquets, directora de VIA Empresa, on es va parlar de cooperativisme i d’empresa familiar i es van desmentir molts mites.
Per introduir el tema, Xavier López va fer esment de la diversitat d’entitats que formen l’economia social: empreses de totes les mides, fundacions i ONGs, organitzacions similars a les empreses familiars amb qui comparteixen valors com el llegat, el propòsit, la cura de l’entorn i, sobretot “no funcionar amb els criteris clàssics del capital”.
Joan Cavallé, director general de Caixa d’Enginyers, va comentar que el sector de cooperatives de crèdit té gran rellevància a Europa, on més de 200 milions de persones formen part de bancs cooperatius, destacant que cap cooperativa de crèdit ha estat rescatada.
Maravillas Rojo, presidenta d’Abacus Cooperativa, va explicar que Abacus coexisteix en el mercat i, per tant, li cal ser rendibles, eficients i útils, però també que “volem societats riques, no persones riques”.
Finalment, l’economista Oriol Amat va lligar el cooperativisme amb l’empresa familiar i el seu llegat aclarint que aquests dos models tenen un percentatge de supervivència molt alt perquè pensen més enllà del curt termini i va recordar que hi ha 2,5 milions de catalans que són socis i estan vinculats a una cooperativa.