“El futur serà digital i transformarà la forma de treballar; s’ha de veure la innovació com una inversió a llarg termini”

Ponents de la sessió

L’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) va organitzar una sessió online sota el títol “La cultura de la innovació a l’empresa familiar” que va comptar amb una taula rodona on hi van participar Vanesa Martínez, CEO del Grupo Carinsa, Mercè Girbau, Presidenta i Consellera Delegada de Girbau Group, i Eulalia Alomar, Directora General de Creu Blanca. Totes tres van compartir experiències d’innovació a l’empresa familiar en una conversa moderada per Rosalía Soler, sòcia d’Ernst&Young.

Les tres empresàries van destacar que la innovació és un dia a dia, i van reconèixer que, tot i estar en l’agenda de les seves respectives companyies, la innovació i la transformació digital s’ha vist impulsada” per la pandèmia de la Covid. “Ens ha fet reinventar-nos sobretot en els sectors més afectats“, reconeixia Vanesa Martínez. Al seu costat, Eulàlia Alomar explicava que “hem innovat en aspectes no previstos, readaptant les tècniques”. “La pandèmia ens ha impactat de ple, ens ha obligat a adaptar-nos a la nova situació“, subratllava Mercè Girbau.

La innovació està en el nostre ADN des de que es va crear Grup Carinsa, i es tracta d’una inversió a llarg termini“, va afirmar Martínez. “Nosaltres observem els processos de treball per aplicar el ‘big data’ i així ser més eficients en el dia a dia, a més de treballar en una millora de l’eficiència energètica i la gestió dels residus“, afegia a la vegada que avançava una màxima que tenen present: “Si una empresa familiar vol ser innovadora, els líders han de poder formar equips de persones amb talent i facilitar-los les eines necessàries per innovar de manera constant“.

El futur transformarà la forma de treballar i les organitzacions en tots els àmbits“, defensava Mercè Girbau. “S’ha d’apostar per la innovació per poder afegir valor com a empresa. Nosaltres ens apropem a la metodologia de les ‘start-ups’, i anem desenvolupament diferents productes per veure com es pot aplicar al mercat”, explicava. La Presidenta de Girbau Group va reclamar, també, a l’Administració Pública suport “més enllà de financers, per crear ecosistemes i tradició d’innovació a la societat com sí fan altres països“.

Per la seva banda, Eulàlia Alomar afirmava que la innovació “és un dia a dia“. “Tot serà digital i la gestió de la informació serà bàsica“, afegia. “S’han d’agilitzar processos: tots són susceptibles de ser millorats i cada vegada estem anant a un augment de l’automatització“, assegurava la Directora General de Creu Blanca. “Nosaltres estem treballant en dos tipus de canvis: un per reduir l’impacte ecològic, tant pel que fa al consum elèctric com a la gestió de residus, i un altre per reduir l’impacte en el pacient, gràcies a la digitalització, i busquem tècniques que minimitzen els efectes secundaris“, explicava Alomar.

La sessió, que va comptar amb la col·laboració d’Enst&Young per a la seva celebració, també va incloure amb dues conferències: la primera, amb el títol “Les dades com a font d’innovació i creixement a l’empresa familiar”, a càrrec de Beatriz Sanz, Sòcia Advisory d’EY; i la segona a càrrec de Cristina Cruz, Directora Acadèmica d’IE Centre for Families in Business, sota el títol “”nnovar des de la tradició: com preservar el llegat familiar i assegurar la creació de valor com a família empresària”.

Sanz recordava que “l’origen de l’empresa familiar està en l’emprenedoria i innovació”, a la vegada que defensava que l’ús de la Intel·ligència Artificial es pot aprofitar “per una gestió eficient de les dades, solucionar els problemes de negoci, la transformació tecnològica i l’aplicació ecològica”. No obstant, va recomanar a les empreses “començar poc a poc, amb una petita prova per veure què passa, com evoluciona i així anant aplicant-ho en altres camps de la companyia“.

Per la seva part, Cruz subratllava que “els propietaris de empreses familiars controlen més del 50% de les empreses innovadores” per lluitar contra la consideració que, a la societat, “es pot tenir que una empresa familiar és conservadora, adversa al risc i menys innovadora“. “S’ha de transformar en avantatges competitives els nostres aspectes que potencien la innovació i reduir l’impacte negatiu que ens impedeixen innovar“, va concloure.