“L’impuls de l’ocupació i el rellançament de l’empresa: algunes reflexions per a l’acció”

L’Institut de l’Empresa Familiar (IEF), entitat a la que està vinculada l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF), i l’IESE Business School han elaborat un document de reflexió sobre les estratègies de sortida de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19. El document, que ja ha estat enviat al president del Govern i a la vicepresidenta econòmica, es marca com a objectius de referència mantenir l’ocupació, preservar el teixit productiu i impulsar a les empreses viables, al mateix temps que considera que qualsevol solució que es plantegi passa ineludiblement per l’empresa i per la col·laboració públic-privada.

Titulat “L’impuls de l’ocupació i el rellançament de l’empresa: algunes reflexions per a l’acció”, l’estudi és fruit d’un procés d’anàlisi en el qual han participat, per part de l’IEF, Simón Pedro Barceló, Juan Corona, Marc Puig i Francisco Riberas, i per part de l’IESE, per Antonio Argandoña, Jordi Canals, Javier Díaz Giménez, Franz Heukamp, Nuria Mas, Pedro Nueno, Alfredo Pastor, Juan José Toribio, Pedro Videla i Xavier Vives. Les seves conclusions es recolzen en les dades d’una enquesta realitzada entre més de 550 empreses de tota Espanya, en reunions virtuals amb 56 empresaris i alts directius d’empreses, i en una visió panoràmica dels problemes específics de 16 sectors rellevants de l’economia espanyola.

Articular cinc polítiques centrals

L’estudi considera que per al rellançament de l’economia espanyola és necessari articular cinc polítiques centrals:

  • Adaptació dels llocs de treball a la nova realitat: els ERTOs necessiten un marc més funcional, per a adaptar-se a les necessitats de cada sector i empresa, amb solucions més àgils i flexibles.
  • Impuls de la Formació per a l’ocupació, orientada en la millora de la productivitat i la digitalització. Als països amb més experiència de la UE en regulació temporal d’ocupació, la formació és imprescindible per a assegurar l’ocupabilitat futura.
  • Liquiditat i estructura financera de les empreses: la falta de liquiditat es pot convertir en un problema de solvència i emportar-se per davant a l’empresa. Cal buscar nous mecanismes d’ajuda per a les empreses que es comprometin a mantenir l’ocupació en el temps.
  • Foment de l’impuls emprenedor: injecció directa de capital de manera temporal en projectes d’emprenedoria, lligades a certs requisits. Espanya no pot perdre l’impuls emprenedor.
  • Política fiscal: adaptar la càrrega fiscal per a empreses i famílies i flexibilitzar-la en el temps. Lluita contra el frau i millora de la gestió de la despesa pública. Eficiència, transparència i rendició de comptes.

També posa l’èmfasi en el fet que la lluita contra la pandèmia ha de continuar sense descans. No hi haurà recuperació econòmica si les empreses no poden treballar amb seguretat. En aquesta àrea és imprescindible també la col·laboració públic-privada. Les empreses han atresorat una gran experiència al llarg d’aquesta crisi i han d’estar preparades per si es produeix un rebrot.

Confiança, col·laboració i perspectiva internacional

Els autors consideren a més que existeixen tres conceptes claus en els quals s’ha de donar suport a qualsevol estratègia de rellançament:

  • Confiança: un pla clar, solvent i secundat per tots permetrà als ciutadans recuperar la confiança perduda.
  • Col·laboració: és imprescindible que tots -partits, empreses i agents socials- col·laborin, tal com ja s’està fent amb èxit en països com Alemanya, Suècia, França o Itàlia. Han de prevaler les qüestions d’interès general, per sobre de qualsevol consideració particular. Per aquest motiu es proposa la creació d’un grup de treball amb representació del més alt nivell, en l’àmbit empresarial, econòmic i social, en el qual participin membres del Govern, empresaris i directius de companyies destacades, experts econòmics i agents socials. Aquest grup haurà d’elaborar un diagnòstic rigorós i dissenyar un projecte de rellançament de l’economia i de l’activitat empresarial, en un termini de 5 o 6 setmanes des de la seva constitució. El seu treball es pretén que sigui complementari amb el qual realitzi la Comissió de Reconstrucció creada recentment en el Congrés dels Diputats, així com amb el diàleg permanent que es duu a terme en el marc de les relacions laborals entre el Ministeri de Treball, sindicats i associacions empresarials.
  • Perspectiva internacional: Europa dissenyarà els seus plans de suport per a la recuperació i Espanya no pot quedar fora dels mateix. Per a això, el nostre país necessita acudir a les negociacions europees amb un pla sòlid i secundat per tots.