ENTREVISTA: Ramon Agenjo, patró-director de la Fundació Damm.”La Fundació està orientada a promoure una societat més justa i inclusiva”

– Com i quan neix la Fundació Damm? A quines inquietuds vol donar resposta?

La Fundació Damm va ser creada l’any 2001 amb l’objectiu de centralitzar i vehicular les accions de filantropia i mecenatge de Damm. Els seus orígens, però, es remunten al 1954, quan es va fundar el Club de Futbol Damm. Aquest club va sorgir de l’esforç d’un grup de col·laboradors de l’empresa que volien oferir una formació integral als joves del barri de l’Eixample de Barcelona, donant especial èmfasi a l’educació en valors a través de l’esport.

Des de la seva creació, la Fundació ha treballat constantment per promoure el desenvolupament social i cultural, amb un clar enfocament en la millora de la qualitat de vida de les persones. Els seus projectes aborden reptes socials com la integració de col·lectius vulnerables i l’accés equitatiu a la cultura i l’esport, contribuint a una societat més igualitària i cohesionada.

Amb més de vint anys d’història, la Fundació Damm s’ha consolidat com una entitat referent en els seus àmbits d’actuació. La seva tasca inclou el suport a l’esport base, la promoció cultural i l’impuls d’iniciatives que beneficiïn les persones, destacant la seva implicació en l’educació dels joves a través de projectes com el Club de Futbol Damm, que fomenten els valors i la formació integral a través de l’esport. Dins dels projectes propis de la Fundació, també es troba l’Arxiu Històric de Damm, que va obrir les portes al públic el 2021.

– Quins són els valor de Damm i els valors de Fundació Damm?

Els valors de la Fundació Damm estan fermament alineats amb els principis de Damm, una companyia estretament compromesa amb la societat, les persones i el medi ambient.  Aquest compromís guia la tasca diària de la Fundació Damm, orientada a promoure una societat més justa i inclusiva. Amb un fort enfocament en àmbits com la cultura, l’esport, la sostenibilitat i la cohesió social, la Fundació contribueix a generar un impacte positiu en les comunitats on hi està present.

– En quins àmbits actua la Fundació i amb quins objectius?

La Fundació Damm opera principalment en els àmbits de la cultura, l’esport, l’educació i la societat. Col·labora activament amb entitats que promouen l’accés universal a la cultura i al benestar social, i impulsa projectes esportius orientats tant a la formació com a la integració social, especialment a través de l’esport base. Un dels projectes més emblemàtics és el Club de Futbol Damm, fundat l’any 1954, que ha esdevingut una referència en la formació de joves esportistes, no només en l’àmbit esportiu, sinó també en valors com el treball en equip, el respecte i la superació personal.

La Fundació també és conscient que la cultura és una eina amb potencial per impactar positivament en la societat. És per això que col·labora amb grans institucions de l’àmbit cultural, com és el cas del Gran Teatre del Liceu i el Conservatori del Liceu, el Palau de la Música, L’Auditori, el TNC o la Filmoteca de Catalunya; museus com la Fundació Joan Miró o el MACBA; així com entitats com la Fundació Catalunya Cultura, que el 2021 va atorgar a Damm el Segell Impulsa Cultura.

En l’àmbit social, la Fundació Damm també treballa per aportar el seu granet de sorra en la construcció d’una societat millor, donant suport a entitats i institucions de l’àmbit social que tenen un impacte positiu en el seu entorn. L’Hospital Sant Joan de Déu, la Fundació Cruyff, la Fundació Pare Manel, la Fundació Isidre Esteve, Càritas o NASCO Feeding Minds, són només algunes de les entitats i ONG que amb les quals col·labora.

– La importància de l’ESG per Damm

La sostenibilitat i la cura de l’entorn han estat dos pilars fonamentals per a Damm des dels seus inicis. L’any 2019, l’empresa va reforçar aquest compromís adherint-se al Pacte Mundial de les Nacions Unides, alineant les seves accions amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. Des de llavors, els principis dels drets humans, treball digne, medi ambient i lluita contra la corrupció guien totes les decisions estratègiques de la companyia.

Damm integra els criteris ESG (ambientals, socials i de governança) de manera transversal en totes les seves operacions, amb l’objectiu de generar un impacte positiu i sostenible. En l’àmbit ambiental, destaquen les accions per reduir la petjada hídrica i de carboni, l’aposta per l’ús d’energies renovables, i la promoció de l’economia circular. A més, Damm lidera el camí cap a un futur més sostenible mitjançant aliances estratègiques amb entitats locals i globals, col·laborant en projectes de preservació de la biodiversitat, com la protecció d’espècies amenaçades i la restauració d’ecosistemes marins.

Aquest compromís ferm amb la sostenibilitat garanteix que Damm continuï contribuint al benestar de la societat i al futur del planeta, integrant la responsabilitat ambiental i social en el cor de totes les seves operacions.

– Quina relació hi ha entre Damm i la Fundació. Com podem participar els treballadors de Damm en les activitats de la Fundació?

Els col·laboradors i col·laboradores de Damm tenen l’oportunitat de col·laborar en programes que promouen l’esport i poden gaudir d’alguns dels esdeveniments culturals amb els quals col·labora la Fundació, com exposicions d’art a la Fundació Joan Miró, obres de teatre al TNC, o concerts i espectacles de dansa al Gran Teatre del Liceu i al Palau de la Música Catalana. Aquestes iniciatives reforcen la connexió entre la Fundació, Damm i els seus col·laboradors i col·laboradores, fomentant el compromís social i cultural.