Entrevista Fernando Casado:”És important saber comunicar com els sistemes de IA prenen decisions i garantir que aquests sistemes siguin explicables i responsables”

L’arribada de la Intel·ligència Artificial és una situació relativament nova per a les empreses i els seus gestors, però el seu avenç és imparable i, per tant, obliga les empreses i els seus responsables a replantejar-se els seus processos i estratègies. Parlem de IA amb el Dr. Fernando Casado, president de la Fundación Formación y Futuro:

– Quins avantatges té la IA per a les empreses? Quina mena de problemes ens pot ajudar a resoldre?

Són molts els beneficis que la intel·ligència artificial pot aportar a les empreses, incloent-hi:

  • L’automatització de processos, incrementant la productivitat no només a nivell de maquinària, sinó que també fa que incrementi la productivitat dels treballadors i la qualitat del treball que fan,
  • L’anàlisi de grans quantitats de dades que permet obtenir més informació i aconseguir una visió més focalitzada de la feina i millorar la presa de decisions.
  • La millora de l’experiència del client.
  • La reducció d’errors humans…

A quins sectors està més avançada la incorporació de la lA al dia a dia de l’empresa?

La intel·ligència artificial suposa una gran oportunitat de creixement per a les empreses dels diferents sectors industrials, així com per a l’economia en general. No només és un gran potencial de transformació des d’un punt de vista tecnològic i econòmic, sinó també ambiental i social. Entre els sectors de més impacte, jo ressaltaria comunicació, automoció, el retail, la salut, la logística i la domòtica, entre d’altres.

– Com s’han de plantejar els responsables d’una empresa la incorporació de la IA?

Segons el meu punt de vista, un dels factors clau és la transparència, és important que se sàpiga comunicar com els sistemes de IA prenen decisions i garantir que aquests sistemes siguin explicables i responsables. És imprescindible garantir que es compleixin les consideracions ètiques per reduir els riscos potencials, s’ha de complementar amb l’experiència humana i la presa de decisions conscients.

I evidentment, una formació adequada en IA. Per exemple, a l’empresa de comunicació HAVAS, de la qual formo part del consell assessor, estan fent un curs de formació d’una hora i mitja en IA a tots els col·laboradors i, quan acaben, fan un examen i si no aproven , tornen a fer el curs.

– Com influeix la IA a l’administració de les empreses?

La intel·ligència artificial es pot aplicar a diferents àrees de l’administració d’empreses, pot ajudar a analitzar aquestes dades i extreure informació valuosa per a la presa de decisions empresarials, pot automatitzar tasques repetitives i tedioses, pot ajudar les empreses a millorar la satisfacció del client, pot analitzar patrons en les dades històriques de vendes per predir amb més precisió la demanda futura, pot ajudar en la selecció i gestió de talent, etc.

– Com afecta la IA  a la feina i als treballadors? Com combatre la por a la IA?

S’ha demostrat que la IA té un impacte positiu en la satisfacció dels equips, en l’equilibri entre la vida laboral i la personal, en la voluntat de cooperar amb els altres, en la productivitat i el rendiment.

La IA presenta desafiaments inèdits a causa de la seva capacitat per aprendre i prendre decisions autònomament. Canviarà els paradigmes actuals i crearà nous desafiaments en la relació societat-màquina. Comprendre aquests nous paradigmes i abordar-los amb ètica és crucial per beneficiar la societat i aconseguir perdre la por.

– Quins programes o iniciatives duu a terme la Fundación Formación y Futuro per ajudar les empreses a comprendre i familiaritzar-se amb la IA?

A la Fundación Formación y Futuro, la nostra missió és liderar la convergència de l’educació, la tecnologia i la filosofia, promovent una innovació ètica i sostenible. Ens centrem a explorar els avenços en Intel·ligència Artificial i el seu impacte en sectors variats, inclosa la salut digital i la medicina personalitzada.

En aquest context, la Fundación ha creat una secció nova: “Filosofia & intel·ligència artificial” amb el propòsit d’apropar la Intel·ligència Artificial a la societat.

Així mateix, oferim programes formatius i tallers sobre tecnologies emergents, preparant professionals per al futur. Impulsem debats sobre l’ètica a la IA, reflexionant sobre la seva influència a la societat. Fomentem col·laboracions estratègiques i lideratge acadèmic, destacant la investigació i el coneixement expert. Compromesos amb la sostenibilitat, inclusió i comunitat, promovem iniciatives per a un futur tecnològicament avançat i socialment responsable.