Els especialistes creuen que és necessari defensar el règim fiscal de l’empresa familiar per a ajudar a la seva supervivència

El passat 3 de novembre, en una jornada organitzada per l’ASCEF en col·laboració amb Andbank i Cuatrecasas, els especialistes financers i tributaris van coincidir a assenyalar la importància de defensar el règim fiscal de l’empresa familiar, ja que aquest contribueix a la seva supervivència. Segons les ultimes estadístiques, a Espanya hi ha prop de 1.100.000 d’empreses familiars, que formen el 89% del teixit empresarial i que representen el 57% del PIB, donant ocupació a més de 7 milions de treballadors.

Els experts en l’àrea financera i tributària de Cuatrecasas van coincidir a assenyalar la importància de la llei que conté el règim fiscal de l’empresa familiar, però van alertar sobre l’aplicació erràtica de la doctrina de tributs. “El que un empresari requereix és un entorn estable sense l’amenaça que canviï el criteri constantment. Cal preveure aquests conflictes interpretatius dels impostos i evitar sorpreses”, van assenyalar.

En la jornada també es van abordar aspectes essencials del règim de l’empresa familiar associats a la retribució, des de la retribució de l’administrador i la seva pertinença al grup de parentiu a les funcions de direcció i la seva remuneració com a font principal d’ingressos.

En quant a les inversions, Andbank – empresa familiar en tercera generació i vuitena firma en el rànquing espanyol en banca privada- va explicar que el 2021 estava sent un any desigual “en el qual la renda variable desenvolupada l’ha fet molt bé, l’emergent no ho ha fet bé i la renda fixa només ha guanyat si s’ha assumit molt de risc”. Per això, la recomanació de Anbank és extremar la precaució amb els riscos en un escenari canviant.

Els experts participants en la jornada van ser Xavier Xivillé, Javier Ragué i Carlos Ramírez, de l’àrea financera i tributària de Cuatrecasas i Marian Fernández, responsable d’estratègia macro de Andbank.