El rol de les dones a l’empresa familiar

Estem al mes de març i hem celebrat el dia de la dona treballadora. A l’ASCEF hem reflexionant sobre el seu paper a l’empresa familiar a la xerrada “Lideratge femení en l’entorn de l’empresa familiar” celebrada a la Universitat de Barcelona, el 29 de març, amb la participació de la Diana Ganduxer, del Grup Bonanova, la professora Patricia Elgiobar, l’alumna Alicia Bech i Amelia Díaz, professora i coordinadora de Treballs de Fi de Gra

No hi ha cap dubte que l’evolució del rol de la dona a l’empresa familiar ha fet un salt important: hem passat de tenir un paper aparentment secundari o d’acompanyament a un paper molt més visible i rellevant. A la nostra associació tenim molts i bons exemples de dones que són al capdavant de l’empresa familiar o tenen un càrrec executiu dins de l’organització o els consells executius.

Però el lideratge de la dona ha estat sempre present a l’empresa familiar. Des d’aquestes línies volem homenatjar i reivindicar a les dones de generacions anteriors, que des d’un rol silenciós i discret, amb reconeixement o sense, han influït en l’esdevenir de moltes empreses familiars, exercint un paper de cohesió, d’escolta, de mediadora en els conflictes, estrenyent llaços i llimant diferències. També a vegades, com a vídues del fundador, sent valentes i emprenedores, fent-se càrrec de l’empresa fins que els fills s’han fet grans.

Tots aquests valors, exercits gairebé de forma intuïtiva: emprenedoria, empatia, compromís, consens, creativitat, adaptació, predisposició al canvi, són els que defineixen el lideratge femení a l’empresa i que les noves generacions de dones que s’incorporen als càrrecs executius aporten a les seves empreses.

Avui, els dos pilars bàsics de l’empresa familiar continuen sent la família i l’empresa, i quan les dones estem al capdavant d’una empresa familiar no deixem de ser dones, mares, filles o germanes. Exercim com a directives i executives, però el nostre paper com a pal de paller familiar coexisteix. Aquest és el repte.

Ana Fisas

Comissió Anem a Compartir ASCEF