El Fòrum de l’Empresa Familiar es reuneix a Barcelona per a debatre sobre futur, innovació i relleu generacional

Barcelona ha estat el punt de trobada de més de 350 joves membres d’empreses familiars de tota Espanya en la 21a Trobada Nacional del Fòrum Familiar, celebrat els dies 28, 29 i 30 de març, sota el lema “Somos Futuro”. L’esdeveniment ha servit com a plataforma per a reflexionar sobre els desafiaments del relleu generacional, el paper clau de la innovació com a motor de creixement i el lideratge necessari per a garantir la continuïtat de les empreses familiars.
Organitzat per l’Instituto de la Empresa Familiar (IEF), amb la col·laboració de l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF), i el patrocini de Deloitte i Banc Santander, aquesta trobada anual es consolida com un fòrum de referència per a enfortir el lideratge responsable dels joves accionistes, consellers i executius d’empreses familiars de tota Espanya, integrades en l’IEF i en les 18 Associacions Territorials vinculades (AATT).
En paraules d’Ignacio Rivera, president de l’IEF, “Les empreses familiars són com una carrera de relleus: pensem en el llarg termini i portem amb orgull els somnis dels qui ens van precedir. Som pilars fonamentals del desenvolupament econòmic, amb un impacte positiu arrelat en la nostra essència. La capacitat d’innovar, adaptar-se i col·laborar entre generacions és el que garantirà l’èxit i la sostenibilitat de les nostres empreses”. Per part seva, Jaume Alsina, president de l’ASCEF, ha subratllat la rellevància de les empreses familiars en l’economia i ha posat en valor la importància del llegat.
Relleu generacional en la presidència del Fòrum Familiar
La trobada ha estat marcat pel relleu en la seva presidència, amb la transició de Patrícia Riberas, directora d’excel·lència operacional de Gestamp, a Ana Álvarez, vicepresidenta-consellera i directora de ESG del Grup Armando Álvarez, al capdavant de l’organització. Durant la seva intervenció, Ana Álvarez ha expressat el seu entusiasme per assumir el nou rol, comprometent-se a continuar promovent el lideratge responsable i el relleu generacional, així com a reforçar els valors que defineixen a les empreses familiars.
Així mateix, i per segon any consecutiu, la Trobada Nacional del Fòrum Familiar ha estat un esdeveniment “Neutre en Carboni”, reflectint la creixent sensibilització de les noves generacions d’empresaris amb l’impacte mediambiental. Gràcies a la col·laboració d’Acciona, s’ha calculat la petjada de carboni generada i s’ha compensat mitjançant l’Oficina de Canvi Climàtic de l’ONU.
Futur, innovació i lideratge
Durant la sessió del dissabte, la Trobada ha acollit diverses ponències que han abordat temes clau per al futur de les empreses familiars. En el “Diàleg Empresarial”, Ignasi Botet, Managing Partner de Inderhabs Investments, i Salvador Bautista, secretari general de Bergé i Cia., han compartit les seves perspectives sobre els reptes i oportunitats actuals.
Sergio Duarte, soci de Technology & Transformation de Deloitte, ha presentat una reflexió sobre el lideratge en temps de canvi, destacant la importància de liderar amb propòsit.
En la sessió intergeneracional “Celebrant la història. Creant futur”, Fernando Rodés, president executiu d’ISP, al costat del seu germà Alfonso Rodés, i Fernando Casado, president de la Fundació Formació i Futur, i qui a més va ser director general de l’IEF, han debatut sobre com les empreses familiars han d’innovar i adaptar-se al futur sense perdre de vista el seu llegat. Aquesta taula també ha abordat els orígens de l‘Instituto de la Empresa Familiar, recordant a Leopoldo Rodés, primer president de la institució, i ha ressaltat la importància del moviment associatiu de l’empresa familiar. La moderació ha estat a càrrec de Gloria Rodés, fundadora de Enlagloria Salad House.
Nacho Rivera, CEO i cofundador de The Overview Effect, ha subratllat la necessitat de col·laboració entre el sector privat, institucions i la societat civil per a aconseguir un canvi significatiu i sostenible.
Un altre dels temes tractats ha estat la necessitat d’innovació i de la cura de les persones. En concret, María Álvarez, Carlota Álvarez i María José Álvarez, del Grup EULEN, juntament amb Juan Sucunza, vicepresident executiu de EULEN, han parlat sobre com mantenir a les empreses familiars a l’avantguarda mitjançant l’adaptació tecnològica i el benestar dels empleats. En aquesta línia, Pilar Puig Tallada, consultora de Lideratge i Desenvolupament Organitzacional, ha presentat eines per a enfortir el lideratge i les relacions humanes dins de les organitzacions a través de la intel·ligència artificial.
Després del dinar, Yann de Vries, Sacha Poignonnec i Gonzalo Rodés, de Aldea Ventures, han explicat com la innovació i les inversions en startups poden transformar indústries i accelerar el desenvolupament de noves idees.
Miguel Torres, president de Cellers Família Torres, ha tancat les intervencions amb una ponència sobre com la regeneració sostenible pot ser un pilar fonamental per al futur de les empreses familiars.
Finalment, Verónica Pascual, presidenta de Endeavor España i Fundació ASTI, ha conversat amb Juan d’Antonio, fundador i CEO de Cabify, i Enric Asunción, CEO de Wallbox, sobre el paper dels emprenedors d’alt impacte i la importància de crear un ecosistema inclusiu que fomenti el creixement empresarial.
Visita al Palau de la Música Catalana
Durant la trobada del Fòrum Nacional també van tenir moments per gaudir de Barcelona i d’alguns dels seus espais més emblemàtics. Així, els participants van poder gaudir d’una visita guiada al Palau de la Música, on varen ser rebuts pel seu president, Joaquim Uriach.
Màlaga 2026
La Trobada ha conclòs amb l’anunci de la seu de la 22a Trobada Nacional del Fòrum Familiar, que se celebrarà en 2026 a Màlaga, reafirmant el compromís amb el diàleg i enfortiment de l’empresa familiar a Espanya.