El Fòrum de l’Empresa Familiar debat a Saragossa sobre valors, succesió i futur
Una representació de joves del Fòrum de l’ASCEF ha participat en el 19º Encuentro Nacional del Fòrum Familiar organitzat per l’IEF – Instituto de la Empresa Familiar a Saragossa, amb més de 350 assistents, membres de les noves generacions de families empresàries.
Valors, successió i futur són els tres eixos de la trobada que ha tingut per lema “El Latido de España” per expressar la idea de que el país es mou i progressa gràcies a la contribució de la societat civil i de més d’un milió d’empreses familiars que cada dia pugen la persiana amb la il·lusió de fer alguna cosa per la seva comunitat.
El Fòrum Familiar es el punt de trobada de les següents generacions d’accionistes, consellers i executius de les empreses que formen pare de l’Instituto de la Empresa Familiar (IEF) i de les associacions territorials vinculades (AATT). És l’espai creat pels familiars més joves, que representen la continuïtat generacional a les seves empreses i representa un fòrum de diàleg i intercanvi d’experiències i inquietuds.
El divendres per la tarda, els participants van visitar les instal·lacions de destacades empreses aragoneses como La Zaragozana, Pikolin, Fersa, IQE i Cefa.
La jornada acadèmica, conduïda per la periodista aragonesa Ana Aínsa, va començar el dissabte amb les paraules de benvinguda director general executiu de l’IEF, José Luis Blanco, que va recordar als assistents que el què de veritat converteix a a una empresa en empresa familiar és el compromís de la següent generació, i va destacar que en aquest temps tan especials que vivim, la realitat es construeix amb fets i compromisos tal com fan les empreses familiars.
Apartar-se del soroll que genera la incertesa
Jorge Blanchard, president de la Asociación de Empresa Familiar de Aragón, va animar als assistents a la trobada a “apartar-se del soroll que genera la incertesa, preparar-se per abordar els reptes que ofereixi el futur, cuidar el capital humà i conservar sempre l’esperit innovador que caracteritza a les empreses familiars.
Asier González, director d’Empresa de Santander España, va recordar que el seu banc va néixer fa 176 anys com una entitat per recolzar a les empreses i que, des de llavors, la seva missió és contribuir al progrés d’aquestes, de les persones i de la societat.
Finalment, David Álvarez, soci responsable de Deloitte a l’Aragó, va enumerar els cinc reptes transformacionals que en la seva opinió han d’abordar totes les empreses, siguin familiars o no: sostenibilitat, digitalització, la irrupció de les dades, el talent i el creixement inorgànic.
Diagnòstic psiquiàtric de la societat
La primera sessió del matí, titulada “Com fer que et passin coses bones”, va ser a càrrec de Marian Rojas Estapé, mèdic-psiquiatre de l’Instituto Español de Investigaciones Psiquiátricas, que va ser presentada per Enrique Sendagorta, membre de l’empresa familiar Sener. Rojas va realitzar un complet diagnòstic psiquiàtric de la societat actual, en el qual va destacar la intoxicació que pateixen les persones, de dues hormones fonamentals com són el cortisol -estrès- i la dopamina -plaer-addicció-, així com l’existència d’una crisi profunda d’atenció.
El Grupo Pikolin va centrar la següent taula rodona titulada “Quan la família cuida de l’empresa”, amb la participació del seu president, Alfonso Soláns, el vicepresident del Grupo i president de Dunlopillo Holdings, Borja Soláns, i el seu germà Álvaro, vicepresident de Grupo Pikolin. La moderació va estar al càrrec de Jorge Esteban, director de l’Asociación de Empresa Familiar de Aragón.
En la seva intervenció, Alfonso Soláns va recordar que la labor de tot bon empresari és anar preparant les bases perquè les noves generacions accedeixin al complex món de la gestió, al mateix temps va assegurar que al final, la decisió més complicada sempre és “decidir qui dirigirà el vaixell”.
Álvaro Soláns, per part seva, va reconèixer el pes que el cognom suposa per a les noves generacions de l’empresa, i el fet de tenir per davant els grans referents que per a ell han suposat el seu avi i el seu pare, un repte que, va dir, aborda amb il·lusió i responsabilitat. Borja Solans, mentrestant, va assegurar que el llarg termini i el compromís personal han estat fonamentals per a incorporar la cultura familiar a les filials asiàtiques del Grup.
Estem preparats per viure dins d’Internet?
A continuació es va desenvolupar un panell titulat “Metavers i Realitat Estesa: el futur ja és aquí”, en el que van participar Pedro Lozano, cofundador d’Imascono, Víctor Pérez, Digital Marketing&Growth Manager d’ISDI, i Patricia M. Val, cofundadora i CEO de Future Space. La moderació va ser a càrrec d’Isabel Puig, directora de Coordinació Institucional de Santander España, qui es va preguntar si estem preparats per viure dins d’Internet, on hi ha moltes coses del nostre mon real que no trobarem.
En aquest sentit, Patrícia M. Val va assegurar que el Metavers és la nova infraestructura sobre la qual se sostindrà Internet dins de deu anys. “S’està construint, però encara li falta molt desenvolupament. El que és clar és que qui arribi tard es trobarà amb les regles ja marcades”, va dir
Per Víctor Pérez, el Metavers és una oportunitat. “En quin costat de la història vols estar?”, es va preguntar. “En el dels que consideren que serà un fracàs o en el dels que es pregunten com pot ajudar a les seves empreses?”. Pedro Lozano, per part seva, va assegurar que el futur passa per un model híbrid, “en el que tindrem el millor del món físic i el millor del món virtual”.
La primera sessió de la tarda la va fer el professor Alfonso Chiner, col·laborador científic en el Departament de Direcció Estratègica del IESE, qui va plantejar als assistents un cas pràctic sota el lema “Successió: pel·lícula amb final o sèrie inacabada”. En un animat debat amb un grup de membres de les noves generacions de l’empresa familiar, Chiner va concloure una sèrie d’idees clau: “som família; hem de parlar; la comunicació, quan falla, es pot arreglar, la confiança no”.
La següent taula rodona, amb el títol “ESG: Els valors de sempre”, va reunir a Javier Pérez de Mezquía, conseller de Saica, Beatriz Molins, consultora de FIBAC i consellera de Cementos Molins, i Clara Arpa, consellera delegada d’ARPA, amb la moderació de Salvador Bautista, secretari general i del Consell de Bergé y Cia.
Javier Pérez de Mezquía va aprofundir en la idea que donava títol a la sessió: “Avui en diem Economia Circular; però nosaltres, la nostra empresa, comencem a fer-ho en els anys 70. Per a Saica, cada decisió de negoci ha d’encaixar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible”.
Què podem fer que sigui bo per la Societat?
Clara Arpa, per la seva banda, va recordar que la seva empresa té 55 anys de vida, “i que en cada exercici ens preguntem què farem aquest any per la Societat?”. Por últim, Beatriz Molins va posar èmfasis en la necessitat de preservar l’entorn, creant valor i posant la sostenibilitat en el centro de l’estratègia de negoci”.
L’última sessió de la jornada acadèmica estava titulada “Family Offices: Com inverteixen les empreses familiars”, i va comptar amb la participació d’Alberto Folch-Rusiñol, vicepresident de Fábricas Folch, Albert Botet, managing director en Inderhabs Investments, i Armando Fandos, wealth menegement director de Zubi Wealth Management. La moderació va ser a càrrec de Fernando Vázquez Castro, soci de Deloitte Legal, qui va assenyalar que, en la seva opinió, els family offices són un instrument, però no una fi per a les empreses familiars.
Malgrat tot, per Alberto Botet la visió, la finalitat i el òrgans de govern d’una family office han de funcionar igual que els d’una empresa familiar. En el mateix sentit, Armando Fandos va assegurar que la sostenibilitat, la rendibilitat i l’impacte han de marcar el camí de la inversió per les empreses familiars. Alberto Folch, per part seva, va recordar que les empreses no sempre van bé i que per tant és molt important la diversificació.
Trobar la fortalesa en la unitat
La reunió va acabar amb un resum de conclusions a càrrec de Salvador Bautista i amb la intervenció de Patricia Riberas, presidenta del Comitè Executiu del Fòrum, que va llençar un missatge als membres de les noves generacions de l’empresa familiar: “En els temps que corren, hem de trobar la nostra fortalesa en la unitat”.
Tanmateix, Esther Aguirre, presidenta del Fórum Familiar de la Asociación Murciana, va anunciar que el proper Encuentro Nacional del Fórum Familiar, el número 20, es celebrarà al 2024 a Cartagena.