EDITORIAL: Parlem d’empresa familiar
El passat 13 de juny, vam celebrar la nostra Assemblea General de Socis, amb la col·laboració d’EY, en el magnífic i inspirador Gran Teatre del Liceu.
De nou, l’Assemblea va ser una oportunitat per retrobar-nos i reflexionar plegats.
Vivim en un món remogut i alterat. Al món i a Europa ens envolten terribles conflictes bèl·lics i es torna a parlar de la necessitat de defensar-se, observem l’impacte creixent del fenomen migratori amb totes les seves conseqüències i com a comunitat global ens consta prendre consciència de la imperiosa necessitat de treballar plegats per assolir un impacte positiu a tots els nivells.
El nostre model capitalista se li trenquen les costures i perd una de les seves peces claus: la classe mitjana. Tot i aquest panorama, a Europa, sembla pot haver-hi un “bri d’esperança” arran de la presentació el mes d’abril de l’informe elaborat per Enrico Letta, on fa una exhaustiva anàlisi de la situació i reivindica el concepte de mercat únic per poder competir a nivell mundial i entomar els enormes desafiaments que tenim com a societat.
La nostra feina com a empresaris és seguir treballant amb consciència i sensibilitat en la triple compte de resultats.
- PEOPLE, el nostre valor més importat, hem de ser capaços d’engrescar el millor talent utilitzant els nostres “actius únics i diferencials” com empreses familiars.
- PLANET, hem de treballar per esmorteir el nostre impacte en la nostra cadena de valor, tot pensant en estratègies per assolir un impacte positiu sobre el planeta.
- PROFIT, com a empreses no podem perdre de vista que necessitem ser productius i rendibles per continuar col·laborant en el model d’estat del benestar que ens é tan i tant diferencial com a societat
I en el nostre cas, ens cal afegir una quarta P que fa referència a la PROPIETAT. És clau seguir treballant per tenir una bona Governança familiar. Cal dedicar-hi temps i recursos amb molta generositat per debatre i planificar una estratègia compartida i un compromís col·lectiu.
I en aquest sentit, us vull compartir una definició que m’agrada molt: “El compromiso colectivo es la capacidad de ponerse de acuerdo con agilidad en decisiones trascendentes con las que aportar crecimiento de valor al modelo de negocio. Es fruto de una calidad de diálogo superior, donde se comparten razones, intenciones y no solo argumentos”.
Vull donar les gràcies per compartir aquest repte col·lectiu i donar-nos suport.
Jaume Alsina
President de l’ASCEF