“Amb la COVID-19 no passaran coses noves, sinó que s’acceleraran moltes tendències que ja estaven incubant-se en el sistema”

Sessió Fòrum ASCEF

Xavier Ferràs, professor de Direcció d’Operacions, Innovació i Data Sciences d’ESADE, va oferir el passat 26 de juny una conferència virtual pels membres del Fòrum de l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) sota el títol “Apocalipsi o oasi? Oportunitats en un món incert. El camí post-pandèmia”. Al llarg de la sessió el ponent va tractar sobre indústria, innovació i competitivitat en l’era post-Covid, i també va oferir consells per l’empresa familiar de cara al nou escenari.

Amb la COVID-19 no passaran coses noves, sinó que s’acceleraran moltes tendències que ja estaven incubant-se en el sistema”, va assenyalar Xavier Ferràs en l’inici de la ponència. Considera que la pandèmia serà el moment Sputnik, en referència a la resposta dels Estats Units al llançament del satèl·lit Sputnik per part de la URSS a l’any 1958 que va situar la ciència i la tecnologia en el centre de la rèplica nord-americana.

El professor d’ESADE va remarcar que “estan passant moltes coses en l’àmbit científic que donaran per molt. Hi ha tecnologies que tindran molt d’impacte en l’economia i societat en els propers anys”. “Algunes són ara molt embrionàries, però obriran camps de negoci impressionats”, va afegir a la conferència realitzada al Fòrum de l’ASCEF.

Al llarg de la ponència, Xavier Ferràs va subratllar la importància d’augmentar la inversió en R+D+i, recordant que a la Unió Europea “l’objectiu és una inversió del 3% del pressupost, però ara a Catalunya està a l’1,5%”. “Hem de doblar la inversió, i fent números tampoc és tan complicat, perquè tenim les bases construïdes”, va afegir.

El futur que ve és un futur de guerra tecnològica”, va augurar. “Nosaltres no tenim aquesta consciència, però molts països, corporacions, estan construint, orientant, generant al voltant de diferents tecnologies, com per exemple la Intel·ligència Artificial”, va afegir abans d’avisar que “Europa no té cap estratègia de dades: les nostres dades ara estan en mans d’empreses americanes”. A més, en un món “on s’intensificarà la rivalitat Xina-EUA, la UE té la missió urgent de posicionar-se en aquest món bipolar”.

Xavier Ferràs considera que amb la pandèmia de la COVID-19 la indústria tecnològica sortirà reforçada al situar-nos en un món cada cop més digitalitzat. A més, “amb la pandèmia ens hem adonat de la importància de tenir algunes indústries estratègiques, o tecnologies estratègiques, com per exemple la impressió 3D”, va explicar.

Abans de finalitzar la sessió, Xavier Ferràs va enviar un missatge als joves empresaris catalans: “El vostre repte és aconseguir que Catalunya es situï en aquest nivell de competitivitat ‘gamma alta’, i que amb això ens puguem plantejar un estat del benestar també ‘gamma alta’”.

El professor d’ESADE va concloure amb una sèrie de consells per l’empresa familiar de cara aquest nou escenari post-pandèmia: “És important preparar l’empresa per l’agilitat en la presa de decisions, atraure i retenir el talent, com també tenir un cert procés d’innovació”. En aquest sentit, Xavier Ferràs va detallar que “és important protegir i operar amb excel·lència el ‘core business’, però també dedicar una petita part per explorar l’ecosistema, al llarg termini, que ara pugui ser embrionari del model de negoci del futur”.

Aquesta sessió online es va realitzar en el marc del Fòrum, el grup dins l’ASCEF que aglutina a més de 190 integrants de famílies empresàries entre 18 i 45 anys, i que té com objectiu apropar l’associació als més joves dedicant especial atenció als temes que els hi preocupen.