Davant la crisi, 8 de cada 10 empresaris familiars confien en la seva capacitat per crear noves oportunitats

Manuel Bermejo, reconegut expert en empresa familiar i fundador de The Family Advisory Board (TFAB), va presentar la setmana passada els resultats d’una enquesta realitzada a més de cent empreses familiars a una trobada online organitzada per l’ASCEF amb els empresaris de les associacions de Catalunya, Balears, Astúries i Navarra. En aquest sondeig, el 81% dels enquestats va manifestar la seva confiança en tenir capacitat per crear noves oportunitats i el 54% va afirmar haver modificat les seves polítiques a llarg termini davant la crisi econòmic generada per la Covid-19.

En aquest estudi també es reflexa que el 44% és conscient de la necessitat de redefinir els seus escenaris de crisi, al temps que el 38% creu que ha d’analitzar millor el seu mapa de possibles riscos futurs.

En quant a la tornada a la normalitat, el 46% dels enquestats creuen que la recuperaran en un període que oscil·la entre 2 i 3 mesos, mentre que el 29% creu que trigarà al menys un semestre.

En aquest context, Bermejo recomana als empresaris que comencin a identificar aquelles accions que les puguin permetre sortir enfortits en la crisi actual i els anima a que siguin capaços de repensar l’estratègia corporativa per a aquesta nova normalitat, evolucionant el model de negoci i preparant ja un escenari de tancament de l’exercici 2020.

Per a Bermejo, l’empresari familiar també ha de millorar el govern corporatiu de les seves empreses i reforçar el consell de família per assegurar la cohesió davant la presa de decisions difícils, cuidant també la col·laboració multigeneracional.

El fundador de TFAB, davant la situació actual, assenyala la importància de potenciar i tenir cura de l’equip humà de les empreses, tant pel que fa en l’aplicació de mesures higienicosanitàries com per practicar polítiques de salut entre els treballadors i ser empàtics amb la situació.

En opinió de Manuel Bermejo, “és temps de persones, de valors i d’organitzacions compromeses”.