L’ASCEF celebra la seva assemblea de socis: Parlem d’empresa familiar, el valor que suma
El 15 juny, l’ASCEF va celebrar l’Assemblea General de socis anual, un dels actes més esperats del calendari de la nostra associació. Com sempre, la trobada ha permès gaudir de moments lúdics, moments de reflexió i moments de caràcter més institucional. Agraïm la col·laboració i el suport d’EY.
L’acte es va celebrar en un espai tan privilegiat i especial com La Pedrera i, no vam desaprofitar l’oportunitat de començar la trobada amb una visita privada a aquest edifici tan espectacular i màgic.
A continuació, es va celebrar l’Assemblea General de Socis, en la qual, entre altres temes, es va aprovar, tal com s’informa en aquest newsletter, el Codi Ètic de l’ASCEF i el relleu en la presidència del Fòrum de joves. Ariadna Sendra i Albert Borràs prenen el relleu a Ricard Oller com a copresidents del Fòrum. Aprofitem per donar les gràcies a en Ricard Oller per la seva gran tasca i dedicació com a president.
Acabada l’Assemblea, la part oberta de la trobada, va començar amb la intervenció de Jaume Alsina, president de l’ASCEF, que va donar la benvinguda a tots els assistents presentant el vídeo corporatiu de l’Associació, un vídeo que vol reflectir la raó de ser de les empreses familiars mitjançant dues paraules “màgiques”: compromís i llegat. En el seu discurs, Jaume Alsina va fer un repàs a la situació d’incertesa actual i, en conseqüència, la necessitat de redefinir el concepte de mercat global i com, en aquest nou escenari, les empreses familiars han de ser una palanca de progrés i d’impacte positiu: “com a famílies emprenedores volem contribuir de manera responsable a construir un món millor. És per això que hem de continuar somiant, entomant nous reptes, amb la ferma voluntat d’avançar en la creació d’una societat més equitativa i igualitària”.
A continuació Joan Tubau, soci responsable d’Assurance d’EY Catalunya, va dirigir unes paraules als presents destacant la forta tradició de l’empresa familiar a Catalunya sent un important motor d’emprenedoria i va compartir la idea de que l’empresa és molt més que un negoci, és un llegat pel futur.
Col·loqui “Empreses amb història: Passat pressent i futur”
La paraula i el concepte llegat, molt present en tota la trobada també va ser el centre del col·loqui “Empreses amb història: Passat pressent i futur” amb la participació de Rosa Tous, vicepresidenta de Tous, Joaquim Uriach, conseller de Grupo J. Uriach i president del Consell de Família, i excel·lentment moderat per José Luis Blanco, director general executiu de l’Institut de l’Empresa Familiar.
Seguint el guió marcat pel títol del col·loqui, els dos ponents van revisar l’origen de les seves dues empreses. Grupo J. Uriach, que es troba a la cinquena generació, té el seu origen el 1838 quan el rebesavi va deixar el molí familiar per treballar a una drogueria al Born de Barcelona. Amb el temps va comprar aquella drogueria i 180 anys després, l’empresa que va crear, continua treballant en l’àmbit de la salut. Rosa Tous, tercera generació, va explicar que l’empresa neix amb el seu avi com a aprenent de rellotger al 1920 i mes tard, al 1930 funda un petit taller de rellotgeria a Manresa i l’àvia començar a vendre algunes peces de joieria, la següent generació seria la responsable del gran salt del taller a l’empresa que avui coneixem.
En aquest sentit, José Luis Blanco va recordar que les empreses familiars no neixen com a multinacionals sinó que van pas a pas, creixent i transformant-se. “La continuïtat és evolució, cal redefinir sempre el que fem” va dir. Joaquim Uriach va explicar que la clau de l’evolució de Grupo Uriach ha estat que cada generació aporta una visió diferent de l’anterior, aporta una idea, una innovació que l’altra generació sap respectar: “les empreses que sobreviuen són les que tenen una mentalitat dinàmica que adapten les seves línies de negoci com nosaltres hem fet, sempre dins la salut” va explicar. I Rosa Tous va explicar que van ser els seus pares que es movien i anaven a fires, els que van intuir un canvi de gustos en les dones que s’acosten al taller -botiga, i que, si no podien oferir el que les clientes buscàvem ho haurien de dissenyar i fabricar ells. Així va néixer l’osset i va començar el recorregut d’una joiera tradicional i convencional a l’empresa internacional que Tous és avui.
La taula rodona, també va destacar la importància de l’evolució interna de les empreses familiars i dels seus òrgans de govern. Es va destacar el paper dels consells assessors que incorporen a l’empresa el coneixement i professionalitat dels consultors externs o, en el cas de Tous, fins i tot l’entrada d’un soci externs.
Per concloure la taula i mirant el futur, els ponents van coincidir en la voluntat de les seves empreses de seguir creixent atents al mercat i al consumidor “amb visió i ambició”, tal i com va destacar Joaquim Uriach.
El president de l’ASCEF, Jaume Alsina, va tancar l’acte agraint a tots els participants la seva assistència i recordant que, malgrat tot, el millor està per arribar.