La Covid-19 ha accelerat el procés de transformació de l’empresa familiar cap a models de sostenibilitat
Pilar Martínez-Cosentino, vicepresidenta Executiva Grup Cosentino, i Enrique Silla, CEO Jeanología, participen en la sessió “Transformació i Sostenibilitat” del Cicle “L’Empresa Familiar Comparteix”, organitzat per les Associacions Territorials de l’Empresa Familiar.
Les empreses familiars sol·liciten de les Administracions Públiques marcs normatius que incentivin la inversió i l’activitat empresarial i no les penalitzin.
La pandèmia provocada per la Covid-19 ha suposat una acceleració dels processos de transformació de les empreses familiars cap a un model més sostenible, i els valors intrínsecs a aquest tipus d’empreses, com són la vocació pel llarg termini, l’esforç i el compromís amb les famílies, els empleats i l’entorn en el qual s’assenten, s’han revelat com un important aliat per avançar per aquesta senda.
Així s’ha posat de manifest en la sessió en línia titulada “Transformació i Sostenibilitat”, organitzada per les Associacions de l’Empresa Familiar vinculades a l’Institut de l’Empresa Familiar entre les quals es troba l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF), que ha comptat amb la participació de Pilar Martínez- Cosentino, vicepresidenta Executiva Grup Cosentino, i d’Enrique Silla, CEO Jeanología, i que han estat moderats pel periodista Juanma Romero.
Per a Pilar Martínez-Cosentino, que lidera des d’Almeria una empresa que produeix i distribueix superfícies innovadores per al disseny i l’arquitectura, amb 5.000 treballadors a tot el món i unes vendes a l’exterior que representen el 92% de la seva facturació total, el concepte de sostenibilitat és una mica més a cuidar del medi ambient: “en Cosentino entenem la sostenibilitat en un sentit ampli, com una manera de preservar la Companyia en el futur fent-la valuosa per a l’entorn ambiental, la societat i tots els grups d’interès“.
En aquesta mateixa línia es va pronunciar Enrique Silla, per a qui la sostenibilitat consistiria a alinear tres aspectes: planeta, persones i beneficis. “Aconseguir l’objectiu de la sostenibilitat només s’aconsegueix amb rendibilitat“, va assegurar el CEO de Jeanología, una empresa tèxtil valenciana present en 22 països, la facturació dels quals procedeix en un 98% de l’exterior i que ha aconseguit liderar la transformació d’indústria tèxtil en el món amb les seves tecnologies disruptives capaces d’augmentar la productivitat, reduir el consum d’aigua i energia, eliminant al mateix temps residus i emissions.
Per als dos empresaris la sostenibilitat s’ha convertit en un concepte clau dins de la visió competitiva de l’empresa. “Estem en un món en el qual el consumidor no comprarà un producte si sap que per a fabricar-lo s’han destruït recursos naturals o s’ha ocupat mà d’obra infantil“, va assegurar Enrique Silla, qui a més va dir que “si les empreses són competitives en sostenibilitat i responsabilitat social, es guanyaran la credibilitat i confiança del client i aconseguiran atreure i retenir talent“.
Les Administracions Públiques han d’incentivar, no penalitzar
Per part seva, Pilar Martínez-Cosentino va subratllar la necessitat que les empreses realitzin el viatge cap a la sostenibilitat acompanyats de les Administracions Públiques i de la societat en general. “Si volem fer un salt endavant com a societat, sense deixar-nos a ningú enrere, necessitem incrementar la competitivitat de les empreses per la via d’incorporar talent, i per a això es necessita impulsar l’FP Dual i uns estudis universitaris que responguin a les necessitats de les empreses“. “O fem un pla d’Educació a llarg termini a Espanya o serà complicat evolucionar com a país“, va afirmar.
Des del punt de vista d’aquests dos empresaris familiars, el paper de les Administracions Públiques a l’hora d’aconseguir el repte d’una major competitivitat empresarial passa per crear uns marcs normatius que incentivin la inversió i l’activitat i no les penalitzin. “Necessitem incentius a la generació d’ocupació, a la R+D+i; a la internacionalització; fa falta que les Administracions ens ajudin a ser més competitius. Les empreses som part de la solució, i en la mesura en què siguem més competitives i rendibles, podrem contribuir de millor manera a la sostenibilitat“, va afirmar Martínez-Cosentino.
En la mateixa línia es va pronunciar Enrique Silla, qui va demanar a les Administracions Públiques “menys intervencionisme i que deixin la gestió en mans de les empreses“.
Sobre les lliçons que la pandèmia ha deixat a les empreses familiars, els dos empresaris van coincidir a subratllar la capacitat de resiliència que s’ha instal·lat en els empresaris. “Crec que estem ara millor preparats per a un món més incert; hem guanyat en flexibilitat i agilitat per a enfrontar-nos a situacions que poden tornar a ocórrer en el futur“, va assegurar el CEO de Jeanología. Pilar Martínez-Cosentino va posar l’accent, a més, en un nou estil de gestió que aposta per organitzacions més horitzontals i que sap escoltar millor el client: “ens hem reinventat, i el que ve després del Covid no se semblarà al que hi havia abans“, va assenyalar.
Al seu judici, les eines amb les quals l’empresa familiar continuarà liderant la creació d’ocupació i la generació de benestar en les societats seran aquesta aposta per la sostenibilitat que connecta directament amb la idiosincràsia d’aquestes organitzacions i que, en bona part, és la conseqüència d’uns valors molt arrelats en el seu si, com la mirada posada en el llarg termini, els valors relacionats amb la família, el treball i l’esforç, i el compromís amb empleats, proveïdors, clients i amb la societat.
No obstant això, les empreses familiars “hauran de continuar donant la batalla per a guanyar grandària, perdent la por al creixement inorgànic, mitjançant operacions de fusió“, com va sostenir Enrique Silla, i redoblar la seva aposta per la comunicació “per posar en valor davant la societat el seu paper fonamental en la creació de riquesa i benestar“, en paraules de Pilar Martínez-Cosentino.
Cicle L’Empresa Familiar comparteix
El cicle “L’empresa familiar comparteix” està organitzat per la xarxa d’Associacions Territorials de l’Empresa Familiar, integrada per més de 1.500 empreses familiars líders en els seus sectors d’activitat. El propòsit d’aquesta activitat és compartir entre els socis de tota la xarxa d’associacions les seves experiències davant la Covid-19, els reptes als quals s’han enfrontat i les mesures que han anat escometent per a minimitzar al màxim les conseqüències derivades d’aquest, a més de visibilitzar la importància que tenen les empreses familiars en la generació de riquesa i ocupació a Espanya.
Podeu accedir al vídeo de la sessió a través d’aquest enllaç a l’espai privat del web.