L’ASCEF afirma que després de la COVID-19 s’obrirà un nou escenari on la indústria competirà més per qualitat que per preu
L’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) considera que, després de la Covid-19, les empreses familiars del sector industrial tenen l’oportunitat de posicionar-se en aquells mercats més exigents en els que es valora més la fiabilitat i la qualitat que el preu. En una trobada online organitzada per les associacions d’empreses familiars de Navarra (ADEFAN), Euskadi (AEFAME) i Catalunya (ASCEF) els empresaris van coincidir en assenyalar que aquestes oportunitats apareixeran “sempre i quan la indústria es prepari per aquest nou escenari”.
Pel president de l’ASCEF, Amadeu Jori, “en els darrers 30 anys, el sector industrial a Espanya sempre ha sigut ‘l’àneguet lleig’ de l’economia i no s’ha tingut en compte el seu valor estratègic, relegant-lo per darrere del sector serveis. L’actual crisi ha posat de manifest com d’important és per a un país tenir una indústria competitiva i moderna”.
En aquesta trobada, que forma part del cicle “La empresa familiar comparteix” que organitzen conjuntament 18 associacions territorials de tot l’estat espanyol que aglutinen a 1.200 empreses, van actuar com a ponents Javier Ormazabal, president de Velatia; Javier Riera-Marsá, CEO de Radar Process (Grupo Coemba) i el president i conseller delegat de Lizarte, Óscar Huarte.
Els empresaris coincideixen en assenyalar que la previsió a l’hora d’assegurar la liquiditat de l’empresa, l’aposta per la internacionalització i l’aplicació flexible d’ERTO eren factors claus per assegurar la continuïtat de la idea de negoci. “Tenim que aprendre a moure’ns d’una altra manera i concedir un nivell d’autonomia altíssima a la nostra gent”, va apuntar a aquest respecte el president de Velatia. Igualment, al llarg del debat va sorgir també la qüestió de les inversions. Un fet per al que el CEO de Radar Process va considerar imprescindible el termini i la confiança, elements que només seran possibles quan es disposi d’una vacuna.
Sobre la situació en la qual poden quedar les cadenes de subministrament mundials, els participants es van mostrar optimistes entorn del paper que pot exercir la indústria espanyola. “D’aquesta crisi sortiran moltes oportunitats i cal estar preparats”, va dir Javier Riera-Marsá. Un argument compartit per Javier Ormazabal per a qui s’accelerarà el procés que ja existia entorn de si resultava idoni la concentració de proveïdors. “Espanya té l’ocasió de posicionar la seva indústria en alguns camps en els quals hem treballat des de fa anys ja que es posarà en valor més la fiabilitat i la qualitat que el cost”, va comentar.
Per a Riera-Marsá, “la indústria espanyola ha d’apostar per la reconversió, amb la finalitat de no haver de dependre tant de l’exterior en productes necessaris davant una situació similar a la que estem sofrint”.
Finalment, preguntats sobre les polítiques actives que hagués de dur a terme l’Administració espanyola per a ajudar a les empreses en el seu procés de reactivació, Óscar Huarte va demandar ajudes a la inversió, a les noves aliances empresarials que puguin sorgir o al manteniment o a l’augment de l’ocupació. En aquest sentit, “l’Administració hagués de considerar-nos com uns aliats necessaris que tenen el propòsit de generar valor”, va sentenciar en referència a la visió a llarg termini, el compromís amb els treballadors o la solvència que sempre ha demostrat i caracteritzat a l’empresa familiar.