Les empreses familiars catalanes demanen que l’ampliació dels ERTO inclogui a tots els sectors i empreses que ho necessitin
Barcelona, 07 de setembre de 2020.- L’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) demana al govern central que l’ampliació dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) inclogui a tots els sectors econòmics, no només als que es considera més afectats per la pandèmia, com el turístic.
Per al president de l’ASCEF, Amadeu Jori, aquesta prolongació “ha d’incloure a totes les empreses que ho necessitin i allargar-se durant tot el 2021 per poder mantenir l’activitat ja que el problema no són només les restriccions de la mobilitat o les limitacions d’aforament i horaris, sinó l’alentiment de l’economia i la disminució del consum”. Per a l’ASCEF, no és una bona solució aplicar ERTO ‘de rebrot’ només per a les empreses que desenvolupin la seva activitat en una ciutat confinada o que pateixi restriccions.
Davant aquesta situació, és important que hi hagi concreció en els propostes i que s’arribi a un acord el més aviat possible. “Hi ha moltes empreses familiars que són mitjanes o petites i que tenen una menor capacitat de resistència, pel que la seva supervivència pot dependre d’aconseguir aquesta pròrroga de les ajudes”, assegura Jori. Per al president de l’ASCEF, l’empresa familiar manté el seu compromís amb l’ocupació i el territori “però la situació comença a estar al límit i hi ha molta incertesa sobre el que succeirà els propers mesos”.
Les empreses familiars, que en Catalunya suposen el 88,3% de la totalitat de les empreses privades, contribueixen amb el 69% del Valor Afegit Brut (VAB) i generen el 76% dels llocs de treball privats, creuen necessari que els ERTO es mantinguin en les mateixes condicions que fins ara, com també les bonificacions a les cotitzacions de la Seguretat Social.
Per altra banda, l’ASCEF també demana al govern que el pagament als treballadors sigui molt més eficient que fins l’actualitat, evitant els endarreriments i solucionant els actualment existents.