Amb prespectiva ESG: “La Fundació Imhotep treballa per una medicina més humana, menys agressiva i al costat del pacient” Dra. Enriqueta Alomar Serrallach
- Per què i com neix la Fundació Imhotep?
La Fundació Privada Imhotep és una entitat sense ànim de lucre, constituïda a Barcelona l’any 1995 pel Dr. Gaspar Alomar, fundador del Grup CreuBlanca. Va néixer com una aposta ferma per a contribuir a la millora de la societat de manera transparent, innovadora, sostenible i compromesa amb el benestar de les persones.
El Dr. Alomar, apassionat de la cultura egípcia, va triar el nom d’Imhotep per a la Fundació en honor a la figura d’Imhotep, déu egipci de la medicina. A més de la seva relació amb la salut, Imhotep va ser enginyer, polític i legislador durant la III Dinastia de l’Imperi Antic. Els perses el van venerar com a déu de la ciència mèdica, i els grecs li van atorgar el nom d’Esculapi, precursor de la medicina moderna.
- Quin és el lligam entre la Fundació i CreuBlanca?
La Fundació Imhotep està estretament vinculada a CreuBlanca com el seu braç dedicat a la recerca, la formació i la innovació en l’àmbit de la salut. Aquesta fundació reflecteix el compromís de CreuBlanca d’avançar en el coneixement mèdic, proporcionar una atenció sanitària d’excel·lència i promoure un model hospitalari sostenible.
Gràcies a la Fundació Imhotep, CreuBlanca pot impulsar programes de formació continuada per als professionals sanitaris, desenvolupar projectes de recerca que millorin els diagnòstics i tractaments, i participar activament en el desenvolupament de tecnologies mèdiques innovadores. A més, integra pràctiques sostenibles en els seus projectes, fomentant l’ús responsable de recursos i la implementació de solucions ecològiques. Aquest lligam reforça la missió de CreuBlanca d’oferir una medicina personalitzada i avançada, alhora que contribueix a l’evolució del sector sanitari i al respecte pel medi ambient.
- Quines son les principals àrees de treball i projectes?
Els principals àmbits d’actuació són:
- La salut. Impulsem la transformació social a través de programes de salut que contribueixen a millorar la qualitat de vida de les persones, apropant el coneixement, per aconseguir que tinguin una actitud conscient i activa en la cura de la salut.
- La formació. Apropem el coneixement a la comunitat de professionals sanitaris a través de l’educació i la formació d’excel·lència com a motor de progrés i millora en el servei ofert als nostres pacients.
- La investigació. Donem suport al progrés. Per això promovem la investigació i fomentem la innovació amb l’objectiu d’aconseguir avenços en salut i altres ciències de la vida.
- La sostenibilitat: Ens comprometem a integrar pràctiques sostenibles en tots els nostres projectes, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte ambiental i promoure un desenvolupament responsable en les nostres activitats.
- Com defineixen des de la Fundació el paper del metge
Els professionals de la medicina han de redreçar la tendència de la medicina actual (deshumanitzada, impersonal…) i aplicar una medicina més humana, menys agressiva i al costat del pacient, sense oblidar l’alta tecnologia per ajudar als seus pacients.
El metge ha de ser conseller, confessor i amic, i estar sempre al costat del pacient.
- Què és el concepte d’ecomedicina?
La ecomedicina és un enfocament innovador en salut que combina principis mèdics i ecològics per promoure el benestar de les persones mentre es preserva el medi ambient. Des de la Fundació Imhotep i CreuBlanca, fomentem una gestió sanitària sostenible, integrant els principis de l’ecomedicina en les nostres activitats i projectes. El nostre objectiu és oferir una atenció mèdica d’excel·lència que també sigui responsable amb el medi ambient, generant un impacte positiu tant en la salut com en l’entorn.
Apostem per la prevenció com a prioritat, oferint tractaments i tècniques el menys agressius possibles per la salut i el medi ambient, garantint que els tractaments mai siguin més perjudicials que la pròpia malaltia.
Optimitzem els recursos naturals mitjançant programes d’eficiència energètica, reciclatge i una gestió sostenible de residus. Comptem amb tecnologia de baix consum energètic i dispositius d’esterilització que utilitzen menys productes tòxics i aigua, així com processos per separar eficientment els residus infecciosos, reciclables i orgànics.
Finalment, apostem per la transformació digital, que ens permet minimitzar l’ús de paper, millorar l’eficiència dels processos interns i contribuir a la preservació del medi ambient. Aquest conjunt d’iniciatives reflecteix el nostre compromís amb una atenció mèdica responsable i sostenible.
Dra. Enriqueta Alomar Serrallach
Presidenta Fundació Privada Imhotep